StoryEditor

Mladí ľudia potrebujú v prvom rade prax

03.02.2014, 23:00
Rozhovor Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovensko pre HN:

Znížiť nezamestnanosť mladých chce vláda aj podporovaním start-upov. Je to vhodný nástroj?

Nápad je zaujímavý. Vláda tak podporí firmy, ktoré by mohli rýchlo rásť, a teda aj zamestnávať ďalších ľudí. Na druhej strane je ale otázne, podľa akého klúča bude štát tieto start-upy vyberať. Okrem toho je dôležité aj zverejniť zoznam podporovaných firiem a výsledky, ktoré boli touto podporou dosiahnuté.

Je to efektívne riešenie problému?

Dnes hľadáme model podpory, ale nevieme povedať, čo bude alebo nebude efektívne. Každopádne je to ale pre vládu príležitosť prehodnotiť paletu nástrojov.

Podporuje už dnes vláda nejako start-upistov?

V súčasnosti by už mal byť spustený takzvaný projekt Jeremy, cez ktorý sa podporujú malí podnikatelia a start-upy. Je to dotačno-pôžičkový projekt. Nový návrh ministerstva práce sa však zameriava skôr na pomoc mladým.

Taktiež sa navrhuje pokračovať v podpore zamestnávania mladých. Projekt je však obmedzený na vek 25 rokov. Neobmedzí to jeho úspešnosť?

Určite to vo veľkej miere obmedzí úspešnosť. Práve to, že sa doteraz podporovalo zamestnávanie mladých do 29 rokov, bolo jedno z najdôležitejších kritérií, ktoré sa podpísali pod záujem firiem. Pritom už dnes je na Slovensku bežné, že sa doba štúdia predĺži minimálne do 25 rokov. Napríklad tým, že študenti na určitý čas prerušia štúdium a odídu do zahraničia.

To znamená, že súčasné nastavenie pomôže skôr stredoškolákom?

Áno.

Už sú rozbehnuté aj poradenské centrá pre mladých. V čom môže byť takzvané koučovanie prínosom?

Je to užitočné v prvých rokoch kariéry. Ide napríklad o to, že poradca zhodnotí slabé a silné stránky mladého človeka. Vyberie mu školenia tak, aby mu pomohol v rozvoji toho, čo skutočne potrebuje na to, aby mal reálnu šancu nájsť si prácu. Ide o poradenstvo šité na klienta, ktoré by malo zabezpečiť reálnu uplatniteľnosť. Koučovanie je bežnou súčasťou nástrojov v krajinách Európy. Na Slovensku však nefunguje.

Prečo?

U nás takéto pokusy boli, ale obmedzilo sa to len na poradenstvo pre prepustených. Poradcovia ich však len naviedli, ako správne napísať životopis. Preto aj v prípade týchto nových centier bude nutné stanoviť si jasné ciele a sledovať výsledky.

V súčasnosti vláda pracuje aj na zavádzaní duálneho vzdelávania. Je to dobrý krok?

Je užitočné, ak mladí ešte počas štúdia získavajú pracovné skúsenosti. Je to ale nákladný systém. Je totiž dôležité, aby sa firmy do toho zapojili, preto ich treba motivovať. Venovať sa študentom, z ktorých možno nikdy nič nebudú mať, je pre nich drahé. Preto treba vyvinúť motivačné prvky.

01 - Modified: 2006-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny benzínov a nafty budú rásť
01 - Modified: 2024-03-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána 02 - Modified: 2024-02-22 18:45:00 - Feat.: - Title: Praxujú v známych bankách či hoteloch. Odklon od tradičnej cesty hlásia u 18-tisíc stredoškolákov 03 - Modified: 2024-01-08 15:20:14 - Feat.: - Title: Mladí ľudia apelujú na firmy, aby sa snažili o klimatickú neutralitu. Európa ju má dosiahnuť do roku 2050 04 - Modified: 2023-12-27 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšie veľké trápenie ľudí z generácie Z. Boja sa, že budú vyzerať staršie, niektorí pritom majú len 14 rokov 05 - Modified: 2023-09-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Nový pamätný deň na Slovensku sa zameriava na detské obete násilia a šikany. Mladí ľudia sa boja zlyhať, hovorí psychológ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:00