StoryEditor

Danko: Aj šéf SNS môže vedieť čítať a písať

19.11.2015, 23:00
Predseda SNS by chcel novou daňou pomôcť regiónom aj športu. Jeho základnou predvolebnou požiadavkou je ochrana strategických podnikov.

Novými daňami k lepšej podpore športu, zdravotníctva alebo regiónu. Aj to bolo jedno z posolstiev, ktoré odzneli na prvom predvolebnej diskusii HNforum z úst predsedu národniarov Andreja Danka.

„Je mi ľúto, keď Enel (majiteľ väčšinového podielu Slovenských elektrární – pozn. red.) financuje druholigový futbalový klub v Taliansku a na Slovensku nedotuje ani florbalový tím,“ povedal Danko na margo podpory športu veľkými zahraničnými investormi podnikajúcimi na Slovensku.

Slovenské elektrárne sa voči tomuto výroku ohradili. „Podporili vo všetkých regiónoch Slovenska stovky športových projektov, od tradičných regionálnych bežeckých podujatí ako Malženická 13-ka, Tlmačská 25-ka, Michalský beh, Tlmačský polmaratón, cez futbalovú Brankársku akadémiu, Volejbalovú akadémiu v Trnave, podporu hokejovej mládeže, zjazdového lyžovania, cyklistiky, tenisu stolného tenisu, hokejbalu, krasokorčuľovania, basketbalu a vodného póla, až po podporu tenistov na vozíku alebo zdravotne postihnutých športovcov v hre boccia,“ píše sa v stanovisku, ktoré pre hnonline.sk poskytla hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.

Špeciálna daň

Riešením by podľa neho malo byť zavedenie osobitnej sektorovej dane, ktorou by veľké firmy podporovali konkrétne projekty v regióne, kde vytvárajú hodnoty. Predseda SNS pripomenul, že pred revolúciou v roku 1989 sponzoroval každý veľký podnik u nás nejaký šport alebo iné odvetvie.

A práve tento nápad nemusia všetci investori uvítať. Práve otázka rôznych daní totiž môže rozhodovať o atraktivite lokality a je všeobecným pravidlom, že nižšie daňové zaťaženie je pre firmy lákavejšie. Potvrdzujú to aj slová predsedu dozornej rady spoločnosti Virtual Reality Media.

Pavol Grman, ktorý je členom konzorcia Synerco, si myslí, že tí, čo chcú pritiahnuť investora, musia dôkladne zvažovať všetky detaily. „Ak investorovi poviem, že v lokalite bude daň, ktorá sa nepoužíva pre iné firmy v regióne, môže to znamenať, že konkrétny subjekt odkráča ďalej,“ myslí si Grman. Podľa neho si musíme vyhodnotiť, či ľudia dostanú zamestnanie, alebo sa na poli bez investora budú aj naďalej pestovať poľnohospodárske plodiny.

Viac štátu v strategických podnikoch

Štát by mal podľa Danka viac zatlačiť na zahraničných investorov, aby získal dodatočné zdroje, ktoré sám nedokáže vyprodukovať. Osobitná daň však bola iba jednou z tém, ktoré načal predseda národniarov. Jeho kľúčovou požiadavkou je definovanie a ochrana strategických podnikov. Podľa neho by mal štát zabrániť predaju podielu Slovenských elektrární českému energetickému holdingu EPH, v ktorom má podiel aj slovenská finančná skupina J&T.

Faktom je, že premiér Robert Fico ohlásil na stredajšej tlačovej besede po zasadnutí vlády, že od súčasných či budúcich vlastníkov bude požadovať podpísanie memoranda, ktoré by štátu malo garantovať zvýšenie podielu v elektrárňach. „Vláda SR má záujem podpísať pri prevode memorandum o porozumení, v ktorom si uplatníme opciu na 17 percent akcií Slovenských elektrární po dokončení tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce,“ povedal Fico. Ministerstvo hospodárstva v súčasnosti vlastní 34-percentný podiel a získaním dodatočných 17 percent by sa stal väčšinovým vlastníkom.

01 - Modified: 2007-11-14 06:39:05 - Feat.: 0 - Title: BBC začala vysielať pred 85 rokmi
01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:01