StoryEditor

Anketa: Ako vnímate váhanie štátu pri odkúpení matky SPP?

20.03.2013, 23:00


Peter Marčan, Inštitút pre energetickú bezpečnosť
Myslím si, že ak skutočne vykazuje SPP straty, tak ako deklarovali bývalí zahraniční akcionári, ktorí išli aj do arbitráží, tak je to lepší krok. Pretože štát by platil za aktíva, ktoré v súčasnosti nemajú žiaden strategický charakter, a navyše sú zaťažené asi aj stratami z minulých období. Nie je žiaden reálny dôvod, prečo by mal štát vlastniť 100-percentne obchodníka s energetickou komoditou.

Ivan Lužica, partner spoločnosti Deloitte
Každý investor si musí zvážiť, aký je stav spoločnosti, aké výhody to má a či ju zvládne manažovať tak, aby efekt bol taký, aký si želá. Ak dochádza k zmene prístupu, môže to byť ovplyvnené tým, že zistili skutočný stav podniku, a teda, že majú väčšie penzum informácií, ako mali v minulosti.

Martin Vlachynský, INESS
Samozrejme, politické pozadie za takýmito krokmi nevidím. Biznis s domácnosťami nie je úžasný a je teda možné, že si to uvedomili. Každý milión do rozpočtu je dobrý, takže sa ani veľmi nedivím tomu, že sa to snažia uhrať do stratena.

Michal Šnobr, energetický analytik J&T Banky
Štát nie je schopný vykonávať akcionárske práva v takej podobe ako súkromný vlastník. Pozerá sa teda na iné priority, a to plnenie rozpočtu, daní či dividend. Snaží sa tak vyhnúť nevyhnutným výdavkom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:47