StoryEditor

Škody po Kolibe môžu napraviť nové štúdiá

30.08.2013, 00:00

Vznik nových filmových štúdií na Slovensku považujú filmári za veľkú šancu opäť oživiť tunajší audiovizuálny priemysel. Krach štúdií na Kolibe totiž pociťujú dodnes. "S pádom Koliby zanikol celý filmový priemysel na Slovensku," hovorí šéf Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák. Slovenskí filmári totiž stratili potrebné zázemie nevyhnutné pre natáčanie. "Nejde len o to, že sa zrušila filmová základňa ako taká, ale aj jednotlivé súčasti, či už ide o sklady rekvizít, kostýmov, zbraní, techniky. Nezostalo nič," dopĺňa filmový producent František Turňa.

Zanikli aj profesie
Spolu s Kolibou navyše zanikli aj potrebné profesie v podobe maskérov a parochniarov. "Stále tu chýbajú špičkové postprodukčné obrazové aj zvukové technológie alebo veľké štúdiá, kde by sa dali postaviť interérové aj exteriérové filmové prostredia," tvrdí Šmatlák. Vznik nových štúdií, ktoré plánuje v Bratislave postaviť Solid Enterprise, by tak mohol byť potrebnou vzpruhou pre domácich tvorcov. "Minimálne tu bude profesionálnejšie zázemie ako v súčasnosti. Od krachu Koliby tu totiž nemáme nič také, čo vo svete chápu ako filmové ateliéry," myslí si producent Peter Vrábel. Nové štúdiá by navyše mohli pritiahnuť zahraničné produkcie, čo znamená aj viac práce a peňazí pre ľudí z filmového priemyslu.

U susedov to vyšlo
František Turňa však upozorňuje, že vybudovanie štúdií je veľmi nákladná záležitosť s neistou budúcnosťou. "Nejde totiž len o to, postaviť štúdio niekde na poli. Musí mať aj dobrú polohu a istotu, že pritiahne zahraničných filmárov," tvrdí Turňa. Ako príklad, že sa to dá, však môže poslúžiť Maďarsko. Odkedy zaviedlo stimuly pre zahraničných filmárov, pritieklo do krajiny množstvo prostriedkov, ktoré následne naštartovali aj domáci filmový priemysel. "Celkovo je v Maďarsku päť štúdií, pričom dve z nich sú novovybudované veľké štúdiá spĺňajúce medzinárodné štandardy -- Korda Studios a Origo Film Studios. Okrem nich sú tu aj dve menšie na predmestí Budapešti -- Astra Studios a Stern Studios. K tomu treba prirátať ešte staré štátne filmové štúdiá Mafilm," vysvetľuje maďarský filmový producent Daniel Kresmery. Dlhodobo ziskové sú aj české filmové štúdiá na Barrandove. Okrem toho v Prahe vyrástli aj štúdiá Prague Studios. Tie by pritom podľa Aleša Borovana z portálu Borovan.cz mali v budúcom roku postaviť dva nové filmové ateliéry.

Filmové štúdiá Koliba
v prevádzke od roku 1953
natočilo sa v nich viac ako 400 filmov
sprivatizovaná v roku 1996
filmy prestala nakrúcať od roku 1997
od roku 2001 v konkurze
v roku 2008 získala kontrolu nad Kolibou J&T

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:54