StoryEditor

Opustili domovy, aby vzniklo útočište bezdomovcov. Vyberte opachu roka

30.12.2014, 23:05
Dlhé čakanie na stavbu vodného diela pri Žiline sa skončilo iba ďalšou realitnou opachou.

O titul realitná opacha roka sa uchádzajú tieto stavby


Hlasovať za Realitnú opachu roka môžete tu


Keď sa koncom 80. rokov minulého storočia definitívne rozhodlo, že pri Žiline vyrastie vodné dielo, nikto nebol prekvapený. O projekte, ktorý má zmeniť celé okolie, sa hovorilo už niekoľko desaťročí. Smútok či nostalgiu za tým, čo bolo, vystriedali nádeje na to, čo bude. Ľudia z Mojšovej Lúčky sa síce mali sťahovať, pred nimi sa však kreslila adekvátna náhrada. Nové domy, škola, nákupné stredisko či kultúrny dom. Inak povedané, na Mojšovčanov mal čakať nový svet. Síce bez histórie, ale nový a moderný. Postavený presne podľa ich prianí. Mal. Domy sa postavili, v centre mestskej časti Žiliny však zostala nedostavaná opacha. Opacha, ktorú pokojne môžeme označiť za pamätník sľubov, ktoré sa nikdy neuskutočnili. Ale to už predbiehame. Hodinky pretáčame o desiatky rokov späť. 

Ak by ste niekedy na prelome 70. a 80. rokov navštívili obec Mojšova Lúčka, asi by ste mali pocit, že tam zastal čas. Schátrané domy, zanedbané verejné budovy či neudržiavaná infraštruktúra. Dôvod bol prozaický. Po druhej svetovej vojne sa súdruhovia rozhodli, že práve tu vyrastie nové vodné dielo. Na dedinu tak „uvalili“ stavebnú uzáveru a čakali. Čakali možno na vhodný čas, možno na to, kým z dotknutých pozemkov „vyženú“ aj to posledné, čo zostalo. A ak by aj nevyhnali, náklady na vysporiadanie neupravených a schátraných domov boli oveľa nižšie ako na začiatku.

Ako sa ukázalo, čakalo sa tri desaťročia. Definitívne rozhodnutie, že vodné dielo sa predsa len postaví, padlo na konci osemdesiatych rokov. Vtedy už v mestskej časti Žiliny bývalo zväčša staršie obyvateľstvo.

V roku 1994 sa tak začalo stavať nielen Vodné dielo Žilina, ale aj projekt s pracovným názvom „Nová Mojšova Lúčka“. Ten mal zahŕňať okrem asi 135 rodinných domov aj školu, škôlku, požiarnu zbrojnicu, kultúrny dom či ďalšiu občiansku vybavenosť. Plán bolo postaviť všetko, čo bolo v pôvodnej Mojšovej Lúčke.

Ako prvé začali stavať rodinné domy, tak aby sa obyvatelia stihli presťahovať k termínu spustenia diela. Dátum bol naplánovaný na rok 1997. Už tu nastali problémy. Stavitelia diela odkúpili staré domy od obyvateľov za šesťnásobok ceny. Nadhodnotenie malo slúžiť na to, aby si mohli dovoliť kúpiť nové. Odkúpená cena však nestačila. A nielen to. Miestni spomínajú aj na to, ako utekali pred veľkou vodou, keď začali spúšťať priehradu. „Ľudia ešte žili v chalupách, nestihli sa presťahovať do novej Mojšovej Lúčky, museli však utekať preč. Prišiel jeden šéf a povedal nám: budete sa sťahovať teraz v sobotu. Najvyšší čas, povedal som. Dajte nám päť chlapov, jednu Aviu a pôjdeme. Tak aj bolo,“ spomínal pre HN v roku 2005 Anton Kuba, bývalý skladník.


Viac o tejto stavbe sa dočítate tu

01 - Modified: 2007-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia chce zlepšiť prepojenie Európy
01 - Modified: 2017-12-11 19:39:53 - Feat.: - Title: Z najmodernejšej stavby ruina. Vstup do Schenghenu spečatil osud colnice 02 - Modified: 2017-12-02 12:32:34 - Feat.: - Title: Otvorili nový úsek diaľnice pri Žiline. Cesta vedie nad priehradou a tunelom 03 - Modified: 2017-11-27 17:11:02 - Feat.: - Title: Nástup komunizmu pochoval na Slovensku historický skvost 04 - Modified: 2017-11-21 14:30:22 - Feat.: - Title: Najstarší cukrovar Európy stál na Slovensku. Dnes sú z neho iba ruiny 05 - Modified: 2017-11-14 16:12:03 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:46