StoryEditor

Boj o fabriku na východe Slovenska má zápletku. Pozemky

07.08.2015, 00:00
K pozemkom pod fabrikou Slovakia Steel Mills sa prihlásila firma Chemko Strážske.

Konkurz skrachovanej minioceliarne Slovakia Steel Mills dostáva vážne trhliny. K pozemkom pod fabrikou sa prihlásil ich pôvodný majiteľ – akciovka Chemko Strážske v likvidácii. Teraz hrozí, že konkurz zablokuje dlhý súdny spor s Českou exportnou bankou, ktorá je hlavným veriteľom oceliarov.

Problémové pozemky

Boj o pozemky s rozlohou 350-tisíc štvorcových metrov tak vstupuje do zápasu o nadvládu nad fabrikou partnerov z Istrokapitálu Braňa Prieložného a Maria Hoffmanna. „Spoločnosť Chemko Strážske žiada vyčlenenie a vylúčenie pozemkov zo súpisu majetku úpadcu. Pravdepodobne sa o tento nehnuteľný majetok oceliarne rozbehne súdny spor,“ hovorí konkurzný správca SSM Matúš Králik zo spoločnosti Králik & Partners, konkurzy a reštrukturalizácie.

Parcelami totiž oceliareň okrem iného majetku ručila za obrí úver vo výške 168 miliónov eur od štátnej Českej exportnej banky. Ten však nezvládala splácať a po márnom boji spadla do konkurzu. Nehnuteľnosti tak dosiaľ patrili do zoznamu oddelenej podstaty tohto jediného zabezpečeného veriteľa minioceliarne.

Chemko zároveň žiada prevedenie sporných nehnuteľností do svojho majetku. Banka sa k problému vyjadruje diplomaticky. „O požiadavke likvidátora spoločnosti Chemko Strážske v likvidácii na vydanie pozemkov zahrnutých do majetkovej podstaty úpadcu SSM je banka informovaná. Ďalší postup v tejto veci prináleží do kompetencií konkurzného správcu,“ odkazuje riaditeľ komunikácie ČEB Petr Križan.

Arca čaká zníženie hodnoty

O kúpu obrej pohľadávky voči SSM z rúk Českej exportnej banky sa pritom aktívne zaujíma československá finančná skupina Arca podnikateľa Pavla Krúpu. Zúčastnila sa na všetkých kolách tendra na jej predaj, ktoré sa však skončili bez úspechu.

V poslednom kole pritom Arca ako jediná zo záujemcov splnila prísne podmienky banky a ponúkla 51,5 milióna eur. Víťazom sa však nestala. Banka totiž predaj pohľadávky stále neuzatvorila.

V súvislosti s požiadavkou Chemka Krúpa predpokladá, že spoločnosť podá vylučovaciu žalobu a bude sa ňou domáhať škrtnutia nehnuteľností zo súpisu majetku strážskej minioceliarne. „Prípadný úspech spoločnosti v takomto súdnom konaní by mal výrazne negatívny dosah na oddelenú podstatu zabezpečeného veriteľa, z ktorej sa má uspokojovať spoločnosť ČEB,“ myslí si Krúpa.

Spor navyše môže na dlhší čas zablokovať samotný konkurz. Výťažnosť pohľadávky banky tak má podľa Arca Capital naďalej klesať. Česká štátna banka hovorí, že o ďalšom osude oceliarskej fabriky bude rozhodovať veriteľský výbor. Zatiaľ však posledných 80 zamestnancov, ktorí sa starali o jej balzamovanie, čaká na stole výpoveď.

Kto ťahá za šnúrky?

Dnes už neexistujúci výrobca chemikálií Chemko Strážske vstúpil do likvidácie v roku 2009. O čistenie stola sa stará bratislavská spoločnosť Investend, ktorú zastupuje advokát Juraj Puskailer. Ten istý Puskailer bol donedávna predsedom predstavenstva spoločného oceliarskeho holdingu Istrokapitálu a J&T pod názvom Ocel Holding. Firma mala v pláne vytvoriť najväčšie oceliarske zoskupenie v strednej a vo východnej Európe. Ako prvú akvizíciu avizovala práve minioceliareň SSM zo Strážskeho.

Plány finančníkov však stroskotali a Ocel Holding kótovaná na pražskej burze skončila v likvidácii. Zaujímavosťou je i skutočnosť, že pri štarte výstavby fabriky v Strážskom bola jej akcionárom aktuálne likvidovaná spoločnosť Chemko Strážske. Väčšinu majetku a firiem v jej areáli pritom ovládol chemický holding finančníkov Energochemica.

Podľa výpisu z českého obchodného registra je predsedom jeho dozornej rady Mario Hoffmann, ktorý spoločne s Braňom Prieložným sedí aj v Dozornej rade SSM. Podľa dokumentov, ktoré majú HN k dispozícii, však Hoffmann predstavenstvá oboch firiem písomne informoval o svojom konci na týchto postoch ešte v priebehu minulého roka.

Zdroj blízky Hoffmannovi tvrdí, že sa čaká iba na zmeny v zápisoch obchodných registrov. Na otázky HN k oživeniu aktivít spoločnosti Chemko Strážske v likvidácii Puskailer, Prieložný ani Hoffmann do uzávierky vydania nezareagovali. Súčasným akcionárom SSM je holandská offshorová spoločnosť Steel Assets Management a za ňou stojaci finančník Braňo Prieložný.

Ako sa vyvíjal príbeh oceliarne

2008

Začiatok výstavby na zelenej lúke v areáli Chemko Strážske

2011

Štart prvej výroby stavebnej ocele

marec 2014

Vo fabrike prebiehajú daňové kontroly, daniari jej zadržia štyri milióny eur na vratkách DPH

máj 2014

Česká exportná banka rozbieha predaj svojej pohľadávky voči SSM

september 2014

Minioceliareň žiada o reštrukturalizáciu

december 2014

Košický súd ochranu pred veriteľmi zamieta

február 2015

Fabrika padá do konkurzu, začína sa boj o majetok

01 - Modified: 2007-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Špeciálny súd mimo ohrozenia
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch 05 - Modified: 2024-01-19 13:56:06 - Feat.: - Title: Trenčianska strojárska spoločnosť podala návrh na vyhlásenie konkurzu, má hromadne prepúšťať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:20