StoryEditor

Vláda berie Slovákom viac z platu ako sociálne štáty

22.06.2013, 00:00
Autor:
pebpeb
Tento graf vás presvedčí o tom, že Slováci platia oveľa vyššie dane a odvody, ako by mohli.

"Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšími daňami a odvodmi v Európe." Tento argument používajú radi najmä ľavicoví politici pri debate o zvyšovaní priamych daní alebo odvodov. Pravda je však presne opačná.

Podľa štúdie inštitútu Économique Molinari je na Slovensku daňové a odvodové zaťaženie vyššie ako priemer Európskej únie.

Za každé jedno "čisté" euro, ktoré Slováci zarobia, si štát zoberie 75 centov. Suma zahŕňa sociálne poistenie, ktoré platí za zamestnanca jeho zamestnávateľ, daň z príjmu a sociálne platené zamestnancom. Náklady na prácu v hodnote jedného eura sú tak o 75 percent vyššie ako suma, ktorú zamestnanec v skutočnosti dostane.

Nižšie náklady na prácu v hodnote jedného eura ako na Slovensku majú aj v tradičných "sociálnych štátoch." Zatiaľ čo vo Švédsku je to menej len o jeden cent, Fínsko si vezme menej o tri centy a v Dánsku sú tieto náklady dokonca o 13 centov nižšie.

Najdrahšia je jednotková práca v Belgicku, kde ide do štátnej kasy 1,34 eura za jednoeurovú prácu. Na opačnom konci rebríčka je Cyprus, kde si štát vezme len 18 centov.

Koľko stojí práca za 1 euro "čistého"

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:01