StoryEditor

Slováci dosiahli na Alpy. Cenami

26.09.2013, 00:00
Cestovný ruch. Lyžovačka na Slovensku zdražie, bude stáť približne toľko ako v Rakúsku.

Lyžiarske strediská na Slovensku sú cenou opäť bližšie k rakúskym. Najväčšie stredisko u nás prepisuje cenníky na novú sezónu a opäť smerom nahor. Celodenná lyžovačka v Jasnej vás v hlavnej sezóne vyjde na 35 eur, čo je o dve eurá viac ako vlani. Ďalšie dve eurá si budú musieť lyžiari priplatiť vo vianočnom období. „Ceny sú adekvátne tomu, akú hodnotu sme do strediska priniesli,“ vysvetľuje predseda Predstavenstva Tatry mountain resorts Bohuš Hlavatý.

Najväčší prevádzkovateľ zjazdoviek takto zdôvodňuje zvyšovanie už tretí rok za sebou. Do Tatier investuje milióny eur, čím chce konkurovať rakúskym Alpám. Okrem moderných lanoviek sa mu to darí i v cenách. Na porovnanie, veľkosťou podobné rakúske stredisko Tauplitz ponúka denný skipas za 38 eur.

Odborníci poukazujú na to, že zvyšovanie cien nahráva do karát práve rakúskym strediskám. Navyše, pre bratislavskú klientelu sú tieto zjazdovky vďaka diaľniciam dostupnejšie. „Turisti budú preferovať lyžovačku v Rakúsku, kde môžu dovolenkovať v neporovnateľne kvalitnejších podmienkach o 10, maximálne 20 percent drahšie,“ uvádza ekonomický analytik a bývalý generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš. TMR však situáciu zachraňuje predajom cez internet. „Ceny na internete sú rovnaké ako vlaňajšie,“ uvádza Hlavatý. Zdražovanie pritom hlásia aj ďalšie strediská ako Ružomberok-Malinô Brdo či Ski Bachledova.

Zdražovať sa nebude iba v Jasnej. Tatry mountain resorts zvyšujú ceny aj v ostatných strediskách vo Vysokých Tatrách. A k nepopulárnemu kroku pristúpili aj ďalšie slovenské zjazdovky. „Cena jednodňového skipasu vzrástla oproti minulej sezóne o euro v hlavnej sezóne, o 1,50 eura v top sezóne, a to z dôvodu neustáleho rastu prevádzkových nákladov a nákladov na investície,“ vysvetľuje Ľubica Ľubeková z Orava Skipark.

Turisti z východu

Práve investície majú byť dôvodom, pre ktorý zdražuje aj najväčší prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk. Medzi najvýznamnejšie patrí prepojenie severnej a južnej strany Chopku či výmena lanovky na Skalnaté pleso. Za rok sa ich výška vyšplhala na 45 miliónov eur. „Očakávame, že záujem o vysokotatranské strediská nebude klesať. Cena sa síce mierne zvýšila, ale ide to ruka v ruke aj s rozširovaní možností a ponúkaných služieb,“ myslí si Peter Chudý zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Ako dodáva, minulý rok vzrástol počet lyžiarov spoza východných hraníc, najmä Ukrajiny a Ruska, ale aj Poľska. A podľa všetkého by tento trend mohol pokračovať aj túto zimnú sezónu.

Súhlasí aj TMR, ktorý považuje tieto zahraničné trhy za kľúčové.

„Akýkoľvek nárast lyžiarov bude pre nás príjemný. Je ešte priskoro hovoriť o presných číslach, ktoré by sme chceli dosiahnuť,“ uzatvára Bohuš Hlavatý. Ceny desať-a viacdňových super skipasov v strediskách TMR ostali nezmenené.

Nezvyšujeme

Podľa vzoru TMR nejdú na Donovaloch, kde si zalyžujú za rovnaké peniaze ako vlani. „I vzhľadom na neustále narastajúce ceny vstupov, sme sa rozhodli udržať ceny na úrovni z minulého roku a s ustavične sa zvyšujúcou kvalitou poskytovaných služieb veríme, že oslovíme vo väčšej miere našu hlavnú cieľovú skupinu –-rodiny s deťmi,“ uvádza marketingový manažér Park Snow Donovaly Miroslav Dobrota. Stredisko zaviedlo novinku vo forme výberového 8-hodinového lístka. Po jeho zakúpení sa sám lyžiar rozhodne, kedy a v ktorých dňoch si zakúpené hodiny odjazdí.

Drahšie aj v Česku

TMR v spolupráci s českou spoločnosťou SMMR prevádzkuje od minulého roka pod značkou Medina aj stredisko Špindlerův Mlýn. Drahšie sa bude túto zimu lyžovať aj tam. Cena jednodňovej permanentky sa podľa informácií idnes. cz vyšplhá na 750 českých korún (takmer 29 eur), čo je o 50 korún viac ako vlani. Medina do rozšírenia zjazdoviek, nových stánkov s občerstvením či bezpečnostnej siete už napumpovala viac ako štyri milióny eur. Prevádzkovatelia očakávajú, že sa im investícia vráti do piatich rokov, celý areál môžu spravovať dvadsať rokov.

 

01 - Modified: 2005-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko potvrdilo prípad BSE
01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 03 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 04 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:07