StoryEditor

Audity robila firma štátneho poradcu

13.10.2013, 23:59

Audit licencií Oracle môže pre slovenskú štátnu správu robiť len jedna firma, Indexer. Ako minulý týždeň upozornil vo svojom blogu Matej Hlôška, jej konateľ Juraj Polák pracoval od júla 2012 do februára tohto roku ako externý poradca ministerstva financií pre projekt zjednotenia výberu daní, ciel a odvodov UNITAS.

Martin Krakovský, Polákov spoločník vo firme Indexer, odmieta spájanie ich audítorskej činnosti v štátnej správe s pôsobením Poláka na ministerstve. Tvrdí, že firma Oracle ich s ponukou robiť audit oslovila ešte v roku 2010. Teda krátko po tom, čo samotná firma Indexer vznikla. Krakovský zároveň tvrdí, že audity začali robiť ešte pred pôsobením Poláka na ministerstve. „Nedisponovali sme informáciami, že v štátnej správe sa využíva softvér Oracle nelegálne. Nemali sme žiadne informácie o licenčných zmluvách jednotlivých organizácií štátnej správy.“

Bývalému šéfovi informatizácie na ministerstve financií Milošovi Molnárovi nie je jasné, prečo si taká firma, akou je Oracle, nevedela tieto audity urobiť sama. „Napokon má to zakotvené vo všeobecných obchodných podmienkach.“ Firma Oracle odmietla odpovedať na otázku, prečo si túto neznámu firmu bez vlastnej internetovej stránky vybrala. Indexer mal zároveň štátnym inštitúciám dodať chýbajúce licencie. Podľa Molnára je takéto spojenie auditu a dodávky neobvyklé „V prípade, ak je vykonávateľ zisťovania aj beneficientom zo zistení – nie je možné zaručiť objektivitu zisťovania. Navyše, ak audit robí zdarma,“ hovorí Molnár. A Indexer tento audit zdarma robil. Spoločnosť Oracle HN neprezradila, koľko zaplatila firme Indexer za jej služby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:18