StoryEditor

Všetko je inak

03.04.2013, 00:00

Dvaja mladí mnísi putovali krajinou až prišli k rieke, cez ktorú chýbal vybudovaný mostík. Na brehu rieky stála tehotná žena a hneď oslovila prvého mnícha: „Dobrý človek, pomôžte mi prejsť na druhú stranu rieky, kamene sa šmýkajú a mám strach o svoje dieťa. Prvý mních nestihol ani otvoriť ústa a už druhý mních odpovedal: „My vám nemôžeme pomôcť, sme mnísi a nesmieme sa dotýkať žien. Porušili by sme naše pravidlá.“ Prvý mních bez slova vzal ženu za ruku a bezpečne ju previedol na druhú stranu rieky. Rozlúčil sa a pokračoval v ceste. Druhý mních kráčal vedľa neho a neprestával kázať o porušení pravidiel. Keď už 30 minút jeho monológ neprestával, prvý mních zastal a prehovoril: „Ja som tú ženu opustil pred pol hodinou, to ty ju stále nesieš so sebou.“

Aj vy poznáte ľudí, ktorí neustále žijú minulosťou? Niekedy človek nosí v sebe roky starú udalosť a nevie sa jej vzdať. Minulosť nikto z náš nedokáže zmeniť. Môžeme si inak interpretovať minulú skutočnosť, no reálnu moc ovplyvniť máme iba dnešok. Koncentráciou na dnešné myslenie a konanie vytvára každý svoju budúcnosť. Niekedy dostávam otázku, čo je istota do budúcnosti. Istotou do budúcnosti je hodnota našich hláv na trhu prace.

Všetko je inak, svet sa tak rýchlo mení, že my sa musíme meniť tiež. A keď sa zmeníš, všetko sa zmení. Moderné technológie menia dynamicky návyky a správanie spotrebiteľov. Internet vtrhol do našich životov a postupne zmení svet k lepšiemu. Myslím si, že dostupnosť informácií na internete postupne donúti ľudí poskytovať kvalitnejšie tovary a služby v akejkoľvek forme obchodovania medzi ľuďmi. Internet zmení politiku, demokraciu, obchod, vzťahy, životy. Už svet nikdy nebude ako kedysi.
Neprajme si, aby to bolo ľahšie, prajme si, aby sme boli lepší. Učme sa nové veci, buďme pozitívne naladení na budúcnosť.

Ľudia však nemajú radi zmeny, väčšina radšej žije vo svojej zóne komfortu. Niekedy k zmene nepríde, lebo ľudia si povedia, že to tak bolo predsa vždy. No súčasný svet sa dynamicky mení. Musíme byť pripravení na zmeny a snažiť sa byť stále lepší. Nie sú dôležité minulé prehry, ani minulé víťazstvá. Platí len dnešok pre lepší zajtrajšok. Všetko je inak a nič nie je fixné. To je mantra súčasnosti.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:04