StoryEditor

Richter dá Bratislavčanom menej

20.03.2013, 23:00
Noví podnikatelia z Bratislavy dostanú od štátu menej, iné okresy však aj o 500 eur viac.

Pri rozbiehaní podnikania sa spoliehal sám na seba. Od štátu nedostal ani korunu. „Bolo to ťažké. Financie neboli, aj roboty bolo málo,“ hovorí živnostník Jozef Vícena z Lozorna pri Stupave. Pracuje ako elektroinštaletér, a tak si musel na začiatku nakúpiť ešte aj potrebnú technológiu.

V podobnej situácii boli pred pár rokmi stovky podnikateľov. Dnes už pri zakladaní živnosti môžu požiadať o príspevok z úradu práce. A práve pre podnikateľov v Bratislavskom kraji, kde podniká aj Vícena, sa objem peňazí znižuje. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti z dielne ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorý včera schválil parlament. Platiť bude od 1. mája.

Niektoré okresy dostanú viac
Bratislavský kraj je však jediný, v ktorom dostanú začínajúci podnikatelia o niekoľko desiatok eur menej.

Výrazne prilepšiť by si, naopak, mali ostatné okresy s nezamestnanosťou nižšou ako celoslovenský priemer, aktuálne teda menšou ako 14,71 percenta. Podľa starého prepočtu by nezamestnaní na rozbeh v tomto roku dostali 2 700 eur. Po novom to bude takmer o päťsto eur viac.

Richter v novele zákona zavádza nový výpočet výšky príspevku. „Zmena sa navrhuje z dôvodu zjednodušenia výpočtu, zákon bude stanovovať len maximálnu výšku príspevku,“ informuje hovorca rezortu Michal Stuška.

Peniaze rozdelia na dve časti
Príspevok je jedným z najobľúbenejších foriem dotácie od štátu. Ročne ju čerpalo až 12-tisíc nádejných podnikateľov. Okresanie peňazí sa im nepáči. Podľa Vícenu však pri rozbehu živnosti pomôže aj tisíc eur.

Novinkou, s ktorou sa budú musieť začínajúci podnikatelia vysporiadať, je rozdelenie peňazí na dve časti. Prvých 60 percent sumy dostanú hneď na začiatku, ostatok až po úspešnom roku fungovania.

Či ide o dobrú zmenu, sa odborníci zhodnúť nevedia. Podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu štát takto na jednej strane firmy motivuje a na druhej strane chráni verejné financie v prípade, že podnikateľ skrachuje.

Riaditeľ pre výskum Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Martin Kahanec však upozorňuje na riziká. „Po roku síce možno mierne motivuje poberateľov zotrvať pri podnikaní, avšak tiež znižuje efekt opatrenia, keďže práve na začiatku podnikania je nedostatok financií najciteľnejší.“

Agentúry už nebudú reťaziť donekonečna
Novelou Richter zasahuje aj do fungovania personálnych agentúr. Obmedzuje ich možnosť zamestnávať ľudí na dobu určitú donekonečna. Po novom budú môcť agentúry v jednej firme zamestnať jedného človeka v priebehu dvoch rokov len päťkrát. Ak ho bude firma chcieť aj naďalej, bude mu musieť ponúknuť už zmluvu na dobu neurčitú.

Podľa poslankyne Viery Tomanovej (Smer-SD) totiž doteraz agentúry a firmy často obchádzali princíp lízingového zamestnávania.

Šéfka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová tvrdí, že zmena negatívne zasiahne flexibilitu pracovného trhu. „Agentúry to budú obchádzať,“ dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:29