StoryEditor

Poplatok za úver podľahne. Tlaku vlády

Boje proti poplatkom za úverové účty sa stupňujú. Takmer štyritisíc Slovákov a Čechov za ne hlasovalo v ankete Najabsurdnejší bankový poplatok za rok 2012. Prieskum, ktorý organizujú server bankovnipoplatky.com a HN, odzrkadľuje, za čo ľudia odmietajú platiť. Platba za vedenie úverového účtu síce nebola absolútnym „víťazom“ ankety, umiestnila sa na druhom mieste. Dotýka sa však väčšiny hypoték či spotrebákov a pre klientov patrí k najnákladnejším. Za vedenie úverových účtov totiž platíme v priemere 40 eur za rok.

Vláda nahrádza kroky bánk
Snaha klientov o zrušenie tejto povinnosti už má prvé výsledky a zaoberať sa ním začne čoskoro začne aj Slovensko. Všetko však začalo vlani v Nemecku. Tamojší súd nariadil vrátiť poplatok klientovi, keď vyhlásil, že je v rozpore so smernicou Európskej únie o ochrane spotrebiteľa. Koncom vlaňajška peniaze vrátila dokonca aj prvá česká banka, ktorú klient zažaloval na súde. No ešte pred jeho verdiktom sa radšej so zákazníkom dohodla, nedošlo teda k samotnému rozhodnutiu o tom, či je poplatok naozaj opodstatnený. U našich západných susedov však nastal aj ďalší posun. „Samé od seba“ začali tento poplatok rušiť aj viaceré veľké banky. Tvrdia, že chcú klientom vyjsť v ústrety, no odmietajú, že by to bolo spôsobené nátlakom zo strany spotrebiteľov.

Rušno ale začína byť v tomto smere aj na Slovensku. No v našom prípade nie sú hlavným aktérom spotrebitelia či súdy, ale vláda. Tá už o zrušení nepopulárneho poplatku rozhodla. Momentálne sa čaká na schválenie v parlamente, ktoré by malo prísť v najbližších týždňoch. „Tento poplatok je absurdný, ale neschvaľujem, že to chce nariadiť vláda,“ tvrdí Patrik Nacher, organizátor ankety. Ten si myslí, že takýto zásah narúša konkurenčný boj. Banky by podľa neho mali mať možnosť o klienta súťažiť aj výškou poplatkov.

Miliardy na poplatkoch
Slovenská banková asociácia pripomína, že poplatok za úverový účet zohľadňuje náklady bánk. Spôsob, akým sa vyrovnajú s jeho zrušením je podľa asociácie vecou obchodnej politiky každej banky. Hrozí preto, že tieto náklady si banky premietnu inde – napríklad do iných poplatkov, či do vyššej úrokovej sadzby. Na Slovensku aj v Česku ide o veľké sumy. Nacher predpokladá, že banky ročne len na poplatkoch za úverové účty vyberú miliardy českých korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:53