StoryEditor

Zuno končí s expanziou. Ruší chystané pobočky u susedov

02.12.2013, 23:17
Bankovníctvo. Maďarská a poľská pobočka banky končí. Nestihla ani začať.

Začali na Slovensku, pokračovali do Českej republiky a už minulý rok sa mali otvoriť pobočky v Maďarsku a Poľsku. Internetová banka Zuno, dcéra rakúskej Raiffeisen Bank, mala u našich susedov veľké plány, no ostali po nich iba prázdne kancelárie a niekoľko prepustených ľudí.

 

Regulácia a nestabilita

Ešte na jar minulého roka sa šéf Zuno v rozhovore pre české Hospodářské noviny chválil, že ešte v roku 2012 chce banka rozšíriť svoju pôsobnosť aj do Poľska a Maďarska. „V Poľsku už beží testovacia fáza, plnú prevádzku zavedieme už v júni (2012) a v Maďarsku na jeseň,“ povedal vtedy šéf banky Tomáš Kuna. V kanceláriách poľskej pobočky sa však dnes už nesvieti a nenájdete tu žiadneho zamestnanca. Rovnako ako v Maďarsku. Príčiny sú v oboch prípadoch rôzne. „Rozhodli sme sa nevstupovať na poľský trh pod značkou Zuno, pretože sa chceme sústrediť na fúziu Raiffeisen Bank Polska a Polbank,“ vysvetľuje dôvody odchodu z Poľska hovorca viedenskej Raiffeisen Bank International Christof Danz, pričom dodáva, že všetkým zamestnancom ponúkli možnosť zamestnať sa v ostatných dvoch bankám zo skupiny.

Zuno u našich severných susedov narazila na regulátora. Poľská Komisia pre finančný dozor vstup značky Zuno zamietla kvôli tomu, že rakúska banková skupina už má v Poľsku dve značky.

 

Maďarov prepustili

Úplne iná situácia nastala v Maďarsku. „V tomto prípade bolo rozhodnutie odísť podmienené najmä nestabilitou lokálneho trhu a s niekoľkými zamestnancami sme sa museli, bohužiaľ, rozlúčiť,“ hovorí pre HN Christof Danz. Podľa odborníkov však Zuno prepásla šancu. Prostredie v strednej Európe teraz elektronickým bankám praje. „V retailovom bankovníctve, na ktoré sa Zuno zameriava, je konkurencia obrovská. No majú výhodu v tom, že sú internetová banka. V súčasnosti totiž rastie obľuba smartfónov a tabletov, čo by Zuno mohla využiť vo svoj prospech,“ myslí si Claus Hintermeier, riaditeľ Capco Slovakia.

Zuno onedlho oslávi tri roky pôsobenia na Slovensku, no zatiaľ svojej rakúskej matke veľkú radosť nerobí. Ostatné údaje z konca minulého roka hovoria o strate vo výške 95 miliónov eur. Banka to však vysvetľuje nákladmi na rozbeh. „Vzhľadom na uvedené finančné výsledky je potrebné si uvedomiť, že sú v nich zahrnuté projekty týkajúce sa plánovanej expanzie do Maďarska a Poľska, takže výsledná cifra pre Česko a Slovensko je oveľa nižšia a určite sa môžeme smelo porovnávať s ostatnými novými bankami na trhu,“ tvrdí hovorca banky Zuno Lukáš Tomis.

01 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na rozpočet čaká parlament
01 - Modified: 2016-10-04 18:29:05 - Feat.: - Title: Sú vaše peniaze ohrozené? Šesť dôležitých otázok o odchode Zuno zo Slovenska 02 - Modified: 2016-10-04 18:28:44 - Feat.: - Title: Sú vaše peniaze ohrozené? Šesť dôležitých otázok o odchode Zuno zo Slovenska 03 - Modified: 2016-10-04 10:06:45 - Feat.: - Title: Zuno na Slovensku končí. Úroky zníži na nulu 04 - Modified: 2015-09-27 22:22:02 - Feat.: - Title: Rusi chcú Zuno pre know-how 05 - Modified: 2015-09-24 21:58:34 - Feat.: - Title: Predané. Zuno patrí ruskej Alfa Group
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:21