StoryEditor

Forint klesol. Našincov volá do Maďarska

30.08.2013, 00:00
Reportáž. Hitom Slovákov sú termálne vody. Ceny označujú za rozprávkové.

Dilemu, čo s voľným dňom, majú mnohí Slováci v týchto dňoch razom vyriešenú. Vývoj kurzu eura oproti forintu ich volá na nákupy do Maďarska.

Záplava Slovákov
Prichádzame pred hypermarket Tesco v prihraničnom mestečku Sátorjaújhely, ktoré je vzdialené len pár kilometrov od Trebišova. Že sme v cudzej krajine, sprvoti ani nebadať. Parkovisko je zaplnené autami so slovenskými značkami najmä okresov Trebišov a Michalovce. Maďarské auto je každé desiate. Záhadu rýchlo rozlúšťuje Trebišovčan Csaba Kormendy. „Kurz robí maďarský benzín ešte lacnejším,“ hovorí. Pri cene 417 forintov za liter na plnej nádrži ušetril okolo päť eur. Vojtech Šoltés z Borše hovorí, že teraz na nákupe u susedov ušetrí desať až 15 percent. „Najvýhodnejšie sú pracie prášky, cukor a olej,“ hovorí. Jeho manželka Oľga kvôli nákupom sleduje letáky maďarských sietí na internete. „Na Slovensku teraz nekupujem,“ hovorí. Kým začiatkom júla sa euro predávalo za 284 forintov, teraz kurz prekračuje magickú hranicu tristo. Slováci priznávajú, že práve tristovka je pre nich méta, ktorú v ekonomicky slabších regiónoch pozorne sledujú.

Vyhráva horúca voda
Lakatos Varga do Maďarska chodí najmä pre tabak. „Desať deka za 10 eur a 190 gramov za tritisíc forintov. Podobné je to pri krmive pre psov,“ dodal. Pri otázke, čo vyhráva najviac, odpovedá, že termálne akvaparky. „Chodím do Nyírbátoru. Oproti slovenským sú tu ceny tretinové, pričom podľa môjho vkusu kúpeľníctvo vedia robiť lepšie,“ hovorí. Podľa Vargu sa výhoda ceny zvýrazňuje pri rodinných výletoch. „U nás, ak od vás pýtajú 18 eur, sa rýchlo prehupnete cez stovku, tu si horúce vody môžete užiť častejšie,“ povedal. Podnet overujeme v mestečku Sárospatak. Pomer slovenských a maďarských áut na parkovisku kopíruje ten pri hypermarkete. Celodenný vstup pre dospelého stojí päť eur, po šestnástej hodine dokonca tri. Možnosti a vybavenie akvaparku sa pritom od tých slovenských nelíšia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:28