StoryEditor

Stopka od Žigu už zaujala aj Kanadu

09.09.2013, 00:00
Ministerstvo životného prostredia potvrdilo, že sa o spor zaujíma kanadské veľvyslanectvo.

Plánovaný projekt uránovej bane pri Košiciach narazil na ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD). Ten síce zastavil pre spoločnosť Ludovika Energy geologický prieskum v oblasti Kuríšková, bez ktorého projekt nemôže pokračovať, no svoje rozhodnutie môže ešte zmeniť.

K tomu mu má dopomôcť najnovšie aj kanadská ambasáda, ktorá sa o spor začala zaujímať. Pre HN to potvrdil komunikačný odbor ministerstva životného prostredia. „Môžeme potvrdiť, že kanadské veľvyslanectvo sa obrátilo na ministerstvo so žiadosťou o stretnutie,“ uviedol rezort. Kanadská spoločnosť European Uranium Resources, ktorá stojí za spomínanou firmou, navyše zvažuje na štát žalobu.

Projekt za 20 miliónov

Investor doteraz nalial do projektu uránovej bane prilizne 20 miliónov eur a rozhodnutie ministra o zastavení geologického prieskumu zo začiatku augusta tohto roka má byť podľa firmy protiprávne. Ludovika Energy pritom získala povolenie na predĺženie geologického prieskumu od samotného ministerstva ešte v januári tohto roku a lehota na prieskum mala platiť až do apríla 2015.

Potom však do procesu vstúpil prokurátor s protestom proti rozhodnutiu ministerstva. A minister jeho protestu vyhovel a rozhodnutie o predĺžení nároku na geologický prieskum pre Ludoviku zrušil. Zaujímavosťou je, že minister pri posudzovaní prokurátorovho protestu zriadil osobitnú komisiu a podľa informácií HN v nej nesedel nikto z Geologickej sekcie ministerstva životného prostredia. Práve táto sekcia pritom udeľovala firme spomínané povolenie.

Podľa právnej analýzy spoločnosti Ludovika je protest prokurátora neopodstatnený, pretože sa pri predĺžení geologického prieskumu nijako zásadne nemenili parametre projektu.

Dva mesiace pre Žigu

„Spoločnosť navrhuje, aby odvolací orgán napadnuté rozhodnutie zrušil, pretože nenastali zákonné podmienky na vyhovenie protestu prokurátora,“ uviedla spoločnosť Ludovika Energy vo svojom odvolaní proti rozhodnutiu ministerstva. Osud kanadského projektu je teraz v rukách ministra Petra Žigu. Ten musí posúdiť odvolanie firmy voči jeho rozhodnutiu a má na to maximálne dva mesiace. Ak minister vyhovie odvolaniu, geologický prieskum v Kuríškovej bude pokračovať. Ani to však ešte nemusí znamenať, že sa niekedy bude v Košiciach ťažiť urán a pri metropole východu sa preinvestujú desiatky miliónov eur. Po zavŕšení geologického prieskumu totiž nasleduje ďalšie kolo žiadostí o povolenia na ťažbu a verejná diskusia, ktorá môže celý projekt definitívne pochovať.

Projekt môže vytvoriť takmer 900 miest
V prípade, že minister Peter Žiga dovolí ďalší geologický prieskum a dôjde k ťažbe, pri Košiciach by vzniklo 880 pracovných miest a firma by tam preinvestovala približne 170 miliónov eur. Ložisko v Kuríškovej by malo podľa údajov Ludovika Energy pokryť jadrové potreby Slovenska na 30 rokov. V súčasnosti všetko jadro potrebné na výrobu energie v atómových elektrárňach dovážame z Ruska. Projektu dalo zelenú aj ministerstvo hospodárstva. Kanadský investor s rezortom podpísal v decembri minulého roku memorandum o porozumení v zmysle, že ak štúdie dopadnú pozitívne a projekt neohrozí vyjadril, že je proti ťažbe uránu, no projekt musí teraz posúdiť podľa zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:25