StoryEditor

Plávajúce bagre prinášajú do Nitry biznis

14.06.2013, 00:00
Úspech nových modelov bagrov M-Serie švajčiarskeho výrobcu Menzi Muck prináša úžitok aj k nám.

Slovenská dcéra firmy v Lužiankach pri Nitre pripravuje stavbu novej výrobnej haly za 2,5 milióna eur. Už prijíma aj nových zamestnancov.

Posilňujú sa a prijímajú
Menzi Muck sa špecializuje na takzvané plávajúce bagre, ktoré sú veľmi obratné napríklad aj v lesnom a inom ťažko prístupnom teréne. Využívajú ich tiež vodohospodári v riekach či stavbári. Slováci pre helvétsku matku vyrábajú hlavné nosné komponenty. „Nový model sa celosvetovo veľmi uchytil, už teraz máme objednávky, ktoré nám vypĺňajú najbližší polrok,“ prezrádza vedúci slovenského závodu Juraj Kačírek. S rastúcou  výrobou súvisí aj stavba novej výrobnej haly. „Výmena doteraz prenajatých priestorov za vlastnú halu nám umožní lepšie plánovanie a riadenie procesov výroby, rovnako samotné prostredie pre zamestnancov bude atraktívnejšie,“ spresnil.

Firma si zvolila dedinku Lužianky. „Rozhodla tesná blízkosť pri Nitre, keď sa sťahujeme v podstate len o kúsok. Rovnako ponuka vhodného areálu, ktorý bol k dispozícii,“ dodal. Predpokladaný termín ukončenia stavby haly predbežne stanovili na január budúceho roku. Úžitková plocha haly dosiahne štyritisíc štvorcových metrov. V závode dnes pracuje okolo 120 ľudí. „Vzhľadom na dopyt už v týchto dňoch robíme nábor, predkladáme zvýšenie počtu zamestnancov na 130 až 135,“ povedal.

Dve zóny
Kačírek upozorňuje, že vplyv nárastu produkcie presahuje brány firmy. „Významne využívame služby a práce dodávateľov, preto nové objednávky smerujú aj k ďalším firmám na Slovensku,“ dodal. K partnerom Munzi Muck napríklad patria zvolenské firmy Wusam a Willing. Z rozhodnutia investora o výbere lokality má radosť aj starosta Lužianok Jozef Bojda. „Prináša to všetky výhody vrátane zamestnanosti,“ povedal. Obec vo svojom katastri vytvorila dve priemyselné zóny Juh a Západ. Z tých väčších prilákala aj nábytkárov Sconto a japonského výrobcu zváračiek Air Liquid. „Vrátane menších firiem u nás pôsobí celkovo 72 subjektov. Pomohla nám blízkosť Nitry, tiež voľné a vhodné plochy a stratégia orientácie sa na tento druh investícií,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:20