StoryEditor

Štát si poistil klientov v SPP

06.01.2014, 22:59
Štát si poistil zákazníkov v Slovenskom plynárenskom priemysle.

Štát si poistil zákazníkov v Slovenskom plynárenskom priemysle. Do dohody o prebratí zvyšného 49-percentného podielu v stratových plynárňach od Energetického a průmyslového holdingu si vláda dala podmienku: EPH na čele s Danielom Křetínským (na snímke) nesmie cez svoje ďalšie firmy ponúkať plyn odberateľom so spotrebou viac ako 150-tisíc kubických metrov ročne, pokiaľ sú zákazníkmi SPP. Táto podmienka platí do konca roka 2015. EPH totiž nedávno kúpil podiel v Stredoslovenskej energetike, ktorá ponúka aj plyn. V praxi to teda znamená, že väčších odberateľov nebude môcť lákať od SPP, kde pôsobil tiež.

„Predávajúci sa zaväzuje, že nebude tieto znalosti z SPP ihneď po opustení firmy zneužívať a tým znižovať hodnotu predávanej spoločnosti,“ zdôvodnil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

EPH sa k téme nevyjadril. Svojím podpisom však dohodu schválil ešte koncom decembra.

Podľa analytika Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Petra Marčana súhlas finančníkov naznačuje, že u nás nemajú záujem výrazne rozvíjať obchod s plynom. „Na druhej strane to potvrdzuje fakt, že EPH mal záujem najmä o infraštruktúru – teda o plynovod Eustream a distribučnú spoločnosť SPP,“ vysvetlil Marčan. Práve Eustream a SPP distribúcia totiž zarábajú stovky miliónov eur ročne. V týchto spoločnostiach ostane akcionárske zloženie rovnaké – 51 percent vlastní štát a 49 percent spolu s manažérskou kontrolou patrí finančnej skupine. Tá sa zbaví len stratovej časti plynární, teda matky SPP, v ktorej bude mať po novom celý podiel iba štát.

Spoločnosť pritom vytvára manko 80 miliónov eur ročne, pretože domácnostiam predáva plyn pod cenu. Premiér Robert Fico dokonca sľúbil, že plyn nezdražie ani v tomto roku, a špekuluje sa aj o tom, že by dokonca mohol zlacnieť.

Druhá podmienka

Vláda si však pri prebratí stratových plynární nepoistila len zákazníkov. V zmluve je ešte jedna zásadná klauzula: Křetínský musí vyrokovať výhodnejšie podmienky v dlhodobom kontrakte s ruskou spoločnosťou Gazprom, od ktorej SPP odoberá plyn.

Ak sa mu nepodarí vyrokovať presne stanovené parametre – teda nižšiu cenu a menšie množstvo plynu, ktoré SPP musí odobrať, vláda stratový podnik neprevezme. Práve výhodnejší kontrakt s Rusmi by mal totiž pomôcť k tomu, aby sa plynárne dostali z červených čísel. Rokovania s Gazpromom stále pokračujú. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (Smer-SD) pre agentúru SITA vyhlásil, že celá vec by mohla byť uzavretá do konca polroka. Podľa informácií HN by však zľava od Rusov mohla byť dohodnutá už v marci.

01 - Modified: 2005-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vianoce už prišli...
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:59