StoryEditor

Úroky na účtoch padli

09.08.2013, 00:00
Bankové produkty. Úrokové sadzby na vložené peniaze od začiatku roka klesli.

Na termínovaných vkladoch v súčasnosti zarobíte menej než na začiatku roka. Ak by ste v januári vložili do banky napríklad 10 000 eur na dva roky, zarobili by ste ročne 269 eur. Ak by ste tak spravili dnes, váš zisk by bol iba 183 eur ročne.

V priemere totiž klesli sadzby vo všetkých bankách o bezmála 0,7 percentuálneho bodu. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska. Za poklesom výnosov je pritom viacero dôvodov. Jednou z hlavných príčin sú podľa analytika Slovenskej bankovej asociácie Marcela Lazniu lacné hypotéky. „To sa odráža aj na výnosoch termínovaných vkladov,“ poznamenal analytik.

Sadzby sú nízko
Lacné pôžičky na bývanie totiž tlačia na úrokové sadzby pri termínovaných vkladoch. Platí pravidlo, že keď banka požičiava s nižším úrokom, menej dostane aj klient, ktorý vloží peniaze do banky.

Úrokové sadzby sú však všeobecne na nízkej úrovni, čo spôsobila Európska centrálna banka. Práve jej zásahy podľa Maroša Ovčarika z portálu financnahitparada.sk ovplyvnili aj nižšie výnosy na termínovaných vkladoch. Centrálna banka totiž požičiava finančným domom vytlačené peniaze za nízke úroky. „Banky preto nemusia až tak lákať nových klientov a bojovať o vklady,“ upozornil Ovčarik. Ďalej pripomenul bankový odvod, ktorý nemotivuje finančníkov na to, aby získali viac peňazí od ľudí. Čím viac vkladov totiž banka spravuje, tým vyšší odvod platí štátu. Za poklesom sadzieb je aj konkurencia na trhu.

Letné znižovanie
Viaceré banky pritom znižovali úroky na termínovaných vkladoch na prelome júla a augusta, ako napríklad Sberbank. Sadzby nemenili všetky finančné domy, no podľa vedúceho oddelenia produkt manažmentu v poradenskej spoločnosti OVB Iva Wilhalma je len otázka času, kedy klesnú úroky všade. „Dá sa čakávať, že všetci hráči na trhu určite zareagujú na aktuálnu situáciu, pokiaľ tak už neurobili,“ poznamenal Wilhalm.

Príkladom je jeden z najväčších finančných domov na Slovensku, Všeobecná úverová banka. „V nasledujúcom období nepredpokladáme výraznejšiu zmenu úrokových sadzieb, hoci k miernemu poklesu dôjsť môže,“ pripustila hovorkyňa Alena Walterová.

Očakáva sa skôr stagnácia
Po výraznom znížení sadzieb od začiatku roka sa teda dá očakávať pokles sadzieb v niektorých bankách. Celkovo by však úroky podľa Wilhalma už nemali padnúť nižšie. „Všetko závisí od vývoja na finančných trhoch. V krátkodobom horizonte nepredpokladáme ďalšie výrazné znižovanie úrokových sadzieb, skôr očakávame ich stagnáciu,“ doplnil Wilhalm.  

Na termínovaných vkladoch majú Slováci uložených 13,11 miliardy eur. Je to približne o 660 miliónov menej než koncom apríla. V prvých mesiacoch roka pritom objem vložených peňazí na termínované vklady narastal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:05