StoryEditor

Belgičania na východe zachraňujú Belgičanov

26.07.2013, 00:00
Automotive. Parts & Components na Slovensku končí. Zamestnancov však preberá konkurencia.

Žiadosťou o vlastný konkurz sa končí slovenský príbeh belgického výrobcu komponentov pre automobily Parts & Components Slovakia v Lipanoch. Pre štyridsiatku zamestnancov fabriky sčasti ale šťastne. Väčšina z nich totiž dostáva možnosť pracovať v ďalšej belgickej firme v meste Team Industries. 

Prichádzali s pompou
Na Slovensko Parts & Components v roku 2004 prichádzala s veľkolepými plánmi. Vtedajší hovorca štátnej agentúry Sario Ondrej Zember hovoril o investícii 30 miliónov dolárov a 200 pracovných miestach. Belgičania však neskôr plány značne zredukovali. V lipianskej fabrike počas činnosti nakoniec pracovalo 40 až 50 ľudí. Riaditeľ závodu František Kopinský nechcel uviesť podrobnosti, čo presne spôsobilo firme ťažkosti. „Ku konkurzu sa nebudeme vyjadrovať,“ povedal.

Podľa našich informácií mala firma problémy s odbytom už dlhšie. Situáciu sa posledný polrok snažila riešiť presunom výroby do Veľkého Šariša, ktorý je bližšie k Prešovu a hlavným cestným ťahom. Nakoniec však výrobu úplne zastavila.

Aj pre terénne autá
Firma sa špecializovala na produkciu kovových častí pre terénne autá a ťahače od nádrží, cez chladiace moduly až po držiaky a mriežky. Práve na širokej ponuke zakladala svoj marketing a biznis model. Prednosta mesta Lipany Jozef Križalkovič hovorí, že napriek koncu fabriky ľudia prácu nestrácajú. „Ľudia dostali možnosť zamestnať sa v Team Industries. Niektorí ju využili, menšia časť odmietla. Spoločnosti Team sa dnes darí, v Lipanoch zamestnáva viac ako 200 zamestnancov,“ dodal. V regióne je pritom bez práce takmer každý štvrtý dospelý človek.

Zamestnanie prepustených ľudí potvrdzuje generálny riaditeľ skupiny Team Walter Dumarey. „Naše produkty a zákaznícka základňa boli sčasti viac-menej tie isté. S Parts & Components sme niekoľkokrát rokovali a následne na individuálnom princípe prijali pracovníkov, ktorí tam pracovali,“ dodal. Zároveň spresnil, že jeho firma neprevzala ani nekúpila žiadne časti zanikajúcej Parts & Components, či už by malo ísť o priestory, stroje alebo výrobné projekty.

Najviac vyrábajú na Slovensku

Skupina Team dosiahla v roku 2011 obrat 54 miliónov eur. Na Slovensku v Lipanoch, Trnave a Martine zamestnáva okolo 420 ľudí, zvyšní 220 pracujú v závodoch v Belgicku a Rumunsku. Nedávno začala cez spoločnosť Europa Keramika pôsobiť aj na Ukrajine.

V slovenskom priemysle situácia, keď pri problémoch jednej firmy aspoň sčasti zachráni zamestnanosť iná firma, nie je vôbec ojedinelá. Nedávno, keď prepúšťal galantský Samsung, jeho pracovníkov prijal trnavský PSA Peugeot. Keď pre zamestnancov bolestne krachovala humenská textilka Twista, jej stroje odkúpila spoločnosť Nexis Fibers. Zároveň časti krajčírok dala pracovnú ponuku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:13