StoryEditor

Obchodné centrum? Aj zo smaltovne a z pivovaru

18.04.2013, 00:00

Bývalý pivovar, smaltovňa a závod na výrobu nábytku. Aj účel takýchto stavieb dnes dokážu investori premeniť na obchodné centrum. Podobných projektov, kde sa z bývalej fabriky alebo inej funkcie stáva nákupné stredisko, na Slovensku pribúda čoraz viac.

Lákavé výhody
Správa o najnovšom takto nastavenom projekte prichádza z Lučenca. Miestna spoločnosť Iso-Projekt chce postaviť nové obchodné centrum v areáli bývalej smaltovne. V nej sa istý čas pod značkou Mier vyrábal aj nábytok. Projekt obchodného centra za 6,5 milióna eur sľubuje jedenásťtisíc štvorcových metrov predajnej plochy a 300 parkovacích miest. Zástupcovia Iso-projektu nám do uzávierky vydania neposkytli detaily o projekte. Známe však už je, že súčasťou centra má byť aj niekoľko vodných plôch. Tie majú tvoriť jadro oddychovej a kultúrnej zóny. Investor sa zaväzuje v areáli ponechať a zrekonštruovať kultúrnu pamiatku starej kotolne s komínom.

Minulý mesiac začala zase spoločnosť Pilsberg Investment v Poprade búrať objekty Popradského pivovaru. Na mieste má postupne vyrásť multifunkčné obchodno-rezidenčné centrum v celkovej hodnote približne sto miliónov eur. Zachovaná ostane len budova sladovne. Zástupca spoločnosti Marián Balaj vysvetľuje, že za motiváciou nejsť s projektom na zelenú lúku, ale využiť výrobný areál, treba hľadať lokalitu. "Ide o centrum mesta, ktoré križuje viacero koridorov peších turistov. Ide o výhodu oproti centrám, ktoré sú dostupné len autami alebo autobusmi," vysvetlil. Podobne na vec pozerá konateľ spoločnosti APV Investment Alexander Koban. Firma chce najnovšie v Michalovciach na mieste bývalej synagógy a neskôr parkoviska postaviť administratívno-obchodné centrum Átrium. "V tejto fáze ešte nemôžme hovoriť o úplných detailoch. Projekt však vychádza z toho, že je v centre mesta v tesnej blízkosti polikliniky a radnice, ktoré predstavujú zvýšený pohyb chodcov," povedal. Neďaleko na mieste Drevenej dediny chce postaviť obchodné centrum aj spoločnosť BL Five.

Ponechať časť
Matúš Repka z architektonického domu Endorfine tvrdí, že okrem peších koridorov tieto riešenia môžu užívateľom priniesť i ďalšie výhody. "Takéto stavby sú často nielen esteticky, ale najmä technicky veľmi vzácne. To môže dať budúcim obchodným centrám pridanú hodnotu, ktorú tie na zelenej lúke mať nikdy nebudú," spresnil. Benefity môžu podľa odborníka spočívať napríklad v zatraktívnení prostredia pre zákazníkov, čo ich môže motivovať pri výbere miesta nákupov. Repka dodáva, že ak sa pôvodná budova búra, zvykom je ponechať v novom komplexe aspoň jej nejakú časť. Ako typický príklad uvádza komplex Cassovar v Košiciach. "Tiež vyrástol na mieste bývalého pivovaru. Jeho súčasťou ostal pivovarnícky komín, ako aj pôvodný historický dom majiteľov," povedal. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:46