StoryEditor

Kmotrík podniká vo všetkom. Väčšinou úspešne

06.02.2014, 22:59

Kontroverzný podnikateľ, ktorý si často nedáva servítku pred ústa. Úspešný biznismen, ale aj priaznivec športu. Ivan Kmotrík. Miliardár, ktorý na verejnosti vystupuje málo. Keď už áno, tak jedine v spojitosti so svojím futbalovým klubom Slovan Bratislava. Pritom magazín Týden ohodnotil jeho majetok na 233 – 350 miliónov eur, čo znamená v rebríčku najbohatších Slovákov a Čechov 21. miesto.

Bol s vekslákom

Rodák zo Skalice a jeden z najbohatších Slovákov podľa vlastných slov začínal vekslovaním mariek a veľký biznis rozbehol až po revolúcii. Mal vtedy 30 rokov a pracoval v štátnej knižničnej distribučnej firme. „Ako ostatní, keď prišla revolúcia, som šiel na námestie a štrngal som kľúčmi, pretože sme verili, že príde Amerika a všetko bude v poriadku,“ povedal v roku 2009 denníku Financial Times. „Myslím si, že musím roku 1989 ďakovať za možnosť podnikať a mať viac peňazí, ako by som inak mal, ale nemôžem povedať, že som šťastnejší,“ povedal. Ivan Kmotrík priznáva, že na Slovensku sú úspešnými privatizérmi ľudia, ktorí mali kontakty. „Bez toho, aby ste mali nejakého kamaráta alebo známeho, nefunguje nič,“ povedal Trendu. Niekoľkokrát medializovanú známosť s osobami, ktoré sú podozrievané z kontaktov s podsvetím, vysvetľoval tým, že sa poznajú z mladosti. Dnes vraj nemôže popierať, že ich pozná, aj keď robia, čo robia.

Jeho nosnou firmou je polygrafická spoločnosť Grafobal. Ten získal v privatizácií v roku 1995 cez firmu Avert. Firma mala vtedy obrat asi 170 miliónov korún, dnes je to viac ako 200 miliónov eur. Do futbalu vstúpil ešte skôr, keď už od roku 1992 ovládal futbalový klub v Petržalke. Z nej potom prešiel do Slovana a dnes je o ňom počuť najmä v súvislosti so stavbou Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli, ktorý má stavať, a na ktorý má dostať od štátu 27,2 milióna eur.

Rozmach impéria

Hoci jeho core biznisom bola od začiatku polygrafia okolo Grafobalu, jeho impérium sa postupne rozrástlo do niekoľkých ďalších oblastí. Cez skupinu Grafobal Group Energy dnes podniká v energetike u nás, v Poľsku i Česku. Doma má napríklad dodávateľskú firmu Elgas, či východoslovenskú teplárenskú spoločnosť Energy Snina a ďalšie teplárne. V Poľsku kúpil Enet Energy Polska, v Česku zase Tenergo Brno.

Na realitnom trhu pôsobí cez spoločnosť Grafobal Group Development, ktorá má stavať napríklad Národný futbalový štadión. V oblasti médií je zase jeho vlajkovou loďou spravodajská televízia TA3, ktorú dostal výmenou za televíziu JOJ od J&T. Okrem toho Kmotrík pôsobí aj v školstve, kde ovláda súkromnú vysokú školu v Skalici, i v potravinárstve, kde cez spoločnosť Vodax plní dojčenskú vodu Lucka.

Presadzovať sa navyše začína aj v zdravotníctve. Vlastní väčšinový podiel v skalickej nemocnici a o rovnaké zariadenia sa zaujíma aj v Dunajskej Strede a Galante. Cez spoločnosť EHC Service sa navyše zaujímal aj o licenciu na záchranné letecké služby. Meno Ivan Kmotrík figuruje podľa obchodného registra aktuálne v 49 firmách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:37