StoryEditor

Akcionár UniCreditu pre HN: Banka má na to, aby doplatila 600 miliónov

18.03.2015, 17:01

Rok 2013: UniCredit spustil zlúčenie českej a slovenskej UniCredit Bank. Tým minoritným akcionárom slovenskej banky, ktorí so zásadnou zmenou nesúhlasili, ponúkol finančný dom jednoduchý obchod: 12,5 eura za jednu akciu.

Rok 2015: Jeden z minoritných akcionárov Roman Murár si to prepočítal a cíti sa ukrátený. S bankou UniCredit sa pustil do sporu na slovenskom súde. V hre je pritom až 600 miliónov eur, ktoré má UniCredit podľa Murára doplatiť minoritným akcionárom, pričom až dve tretiny by mali putovať do štátnej kasy, keďže práve štát bol jedným z najväčších minoritných akcionárov UniCreditu na Slovensku. O tom, prečo sa Murár pustil do sporu, hovorí exkluzívne pre HN.

Pustili ste sa do – na slovenské pomery ojedinelého – sporu s bankou UniCredit. Čo vás k tomu viedlo?
Viacerí akcionári neboli spokojní s kúpnou cenou, ktorú banka ponúkla minoritným akcionárom v procese cezhraničného zlúčenia slovenského a českého UniCreditu. Hlavne aj z dôvodu, že väčšina minoritných akcionárov pri založení banky (pôvodne Poľnobanky) zaplatila v roku 1992 sumu 33,19 eura za jednu akciu. Bol som prekvapený ponúknutou kúpnou cenou vo výške 12,50 eura, ktorá bola pre minoritných akcionárov absolútne neférová a podozrivo kopírovala vlastné imanie banky.

Ako rozdiel v cene vnímate?
Z môjho pohľadu ako minoritného akcionára to bola snaha banky zbaviť sa menšinových akcionárov za čo najnižšiu cenu. Cena 12,50 eura vôbec nezohľadňovala biznis plán banky na roky 2013 – 2017, ktorý predstavenstvo banky predložilo znalcovi KPMG. Z uvedených údajov vyplýval rast zisku medziročne na úrovni 14 až 60 percent, čo v preklade znamená hodnotu 52 miliónov eur v poslednom predikovanom roku. KPMG na tieto údaje nadviazal, pričom predpokladal rast ziskovosti až na úroveň 66 miliónov eur v roku 2020.

Hovoríte o odhade spoločnosti KPMG, na základe ktorého bola cena akcie ohodnotená na 12,50 eura. Vy ste do sporu s banku priniesli vlastný posudok. V čom sú najväčšie rozdiely?
Uvedené hodnoty znalecká organizácia PKF Slovensko, ktorá pre nás urobila nový odhad, preniesla do svojich výpočtov. Upravila dva významné koeficienty, ktoré zásadne ovplyvňovali hodnotu odčerpateľných zdrojov banky. Išlo o kapitálovú primeranosť a mieru kapitalizácie. Na účely stanovenia primeraného peňažného protiplnenia za akcie boli použité postupy výpočtu uvedené vo vyhláške o stanovení všeobecnej hodnoty. Keďže bol značný rozdiel medzi sumou, ktorú ponúkla UniCredit, a sumou, ktorú vypočítal nezávislý znalec, obrátil som sa na súd, aby záväzne určil výšku primeranej kúpnej ceny za akcie zaniknutej UniCredit Bank Slovensko.

Namiesto dvanásť a pol eura za jednu akciu, ktoré za akciu už neexistujúcej UniCredit Bank Slovakia ponúkla banka, pýtate takmer 2 300 eur. Ak by bola jedna akcia hodná takej sumy, UniCredit na Slovensku by mala väčšiu cenu ako aktíva celého bankového sektora na Slovensku. Nezdá sa vám cena, ktorú požadujete, prehnaná?
Znalecký posudok, ktorý bol doložený do súdneho konania v predmetnej veci, vychádza z biznis plánu, ktorý si stanovilo predstavenstvo UniCreditu. Nie je podstatné, čo sa mne zdá, je podstatné, aký má názor nezávislý znalec, ktorý ako jediný je oprávnený určiť primeranú cenu. Primeranosť ceny je otázka na samotného znalca. Doložený znalecký posudok bol vyhotovený v súlade s platnou legislatívou a tak bola splnená podmienka stanovenia primeranej ceny podľa Obchodného zákonníka v rámci prebiehajúceho súdneho konania. Vzhľadom na závery znaleckého dokazovania je, naopak, zarážajúce, že banka ponúkla takto nízku cenu za akcie pre minoritných akcionárov.

Ak by vám dal súd za pravdu, UniCredit by musel minoritným akcionárom doplatiť približne 600 miliónov eur. Zisky UniCreditu na Slovensku a ČR dosahujú pritom dokopy niečo vyše sto miliónov ročne. Prečo si myslíte, že banka by na vyplatenie takéhoto balíka mala peniaze?
Vlastný kapitál zlúčených bánk pohodlne postačuje na splnenie tejto povinnosti. Podľa účtovných údajov dosahuje hodnotu približne dve miliardy eur. Čo sa týka nárokov minoritných akcionárov, tí sa len domáhajú ochrany svojich práv legitímnou cestou, keďže akcionárom banka v procese cezhraničného zlúčenia ponúkla neprimerane nízku kúpnu cenu. Cieľom je dosiahnuť, aby súd určil spravodlivú a primeranú kúpnu cenu za akcie zaniknutej UniCredit Bank Slovensko.

Čisto hypoteticky si predstavme, že UniCredit by sa v prípade prehry na súde rozhodol opustiť krajinu. Čo bude potom?
K tomu sa neviem vyjadriť. Na to sa musíte opýtať predstaviteľov banky.

Podobný súdny spory, aký ste začali proti UniCreditu, zvyknú drobní investori na Západe používať ako nástroj na vyjednávanie a obvykle sa investori uspokoja s kompromisom dohodnutým mimosúdne. Ste otvorený takejto dohode aj vy?
Na dohodu musia byť vždy dvaja. Zatiaľ môjho právneho zástupcu nekontaktoval žiadny z predstaviteľov banky, a teda mi nie je známy názor banky na kúpnu cenu stanovenú znalcom.

Aká je cena za jednu akciu, s ktorou by ste v rámci mimosúdnej dohody súhlasili?
Musím sa opakovať, ale cena dvanásť pol eura ponúknutá bankou je bez akýchkoľvek pochybností neprimerane nízka. Navrhovateľ v súdnom konaní disponuje s riadne a v súlade so zákonom vypracovaným znaleckým posudkom, ktorý stanovuje hodnotu jednej akcie na sumu 2 298,90 eura. Z toho jednoznačne vyplýva, že banka ponúkla kúpnu cenu výrazne v neprospech minoritných akcionárov. Budem súhlasiť s výškou kúpnej ceny, ktorá vyvstane zo súdneho konania.

Okrem iných bolo menšinovým akcionárom aj ministerstvo pôdohospodárstva. Rezortu sa tiež na začiatku nepozdávala cena za jednu akciu. Ak by vám dal súd za pravdu, štát by mohol zinkasovať až 400 miliónov eur. Komunikujete s rezortom o možnom spoločnom postupe?
Zatiaľ sa s ministerstvom pôdohospodárstva rokovania neviedli. Ak zástupcovia ministerstva prejavia záujem o stretnutie, som pripravený s nimi rokovať o možnostiach spoločného postupu v tejto veci.

Ako sa k vašej snahe vysúdiť doplatok od UniCreditu stavajú ostatní drobní akcionári?
Na základe predchádzajúcej publikovanej správy v Hospodárskych novinách prejavili viacerí akcionári záujem o danú problematiku. Tí, ktorí sa cítia oklamaní neférovým prístupom banky pri určení kúpnej ceny akcií zaniknutej UniCredit Bank Slovensko a prejavili záujem spolupracovať.

01 - Modified: 2007-04-17 10:35:00 - Feat.: 0 - Title: Neznámy páchateľ ukradol Bratislavčanke 130 000 Sk
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:28