StoryEditor

Fotovoltika urobila medvediu službu

13.05.2013, 00:00

Fotovoltický boom spôsobil najväčší tlak na cenu elektriny za posledné desaťročie. Nastavil podľa vás štát legislatívne podmienky dostatočne prezieravo?
Nastavenie fotovoltiky na Slovensku urobilo medvediu službu obnoviteľným zdrojom. To, čo sa udialo na Slovensku, ale aj v Českej republike v prípade fotovoltických elektrární, totiž poškodilo obraz obnoviteľných zdrojov energie v očiach verejnosti. Legislatívne nastavenie bolo pomerne štandardné, sledovalo garanciu výkupu a cien na obdobie 15 rokov. Čo spôsobilo problém, boli nastavené ceny.

Slnečné elektrárne stavali aj firmy bez skúseností v energetike. Nemal štát viac dbať na kontrolu týchto spoločností?
V podnikaní všeobecne by sa nemali vytvárať bariéry. Ak si daný investor aj pri predchádzajúcich skúsenostiach trúfal ísť do toho, bolo to jeho riziko. Každý investor pravdepodobne mal niekoho, kto sa aspoň trošku v prevádzke energetických zdrojov vyznal. A tí, čo nemali, už dnes pravdepodobne zisťujú, že ich zdroj nedosahuje očakávanú návratnosť investície. Čo by určite znížilo záujem „neenergetikov“ o túto oblasť, by bola správne nastavená cena, ktorá by neprinášala až také vysoké výnosy.

Dá sa povedať, že tu vznikol priestor pre špekulantov?
Dá sa povedať, že fotovoltika, na rozdiel od iných obnoviteľných zdrojov energie, prilákala vysoké percento ľudí bez priamych skúseností s energetikou.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rastislav Pavlikovský: Švédsky nováčik prekvapením súťaže
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:40