StoryEditor

Naša sekera môže byť vyššia. Chýbajú milióny

01.10.2014, 00:00
Deficit verejných financií bude tento rok oproti plánu vyšší. Novinku už odobrila aj vláda.

Podstatné zmeny v umorovaní strát či ponechanie špeciálneho odvodu pre regulované odvetvia. To sú niektoré zo zmien, ktoré vláda pre firmy a podnikateľov pripravila na tento rok. A aj tento balík opatrení jej mal dopomôcť k dôležitému cieľu – znížiť deficit verejných financií na úroveň 2,64 percenta. Zdá sa však, že sa jej to nepodarí a deficit skončí tento rok na úrovni 2,93 percenta. K záveru dospel minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na základe najnovších odhadov vývoja ekonomiky, ako aj peňazí, ktoré štát získa na daniach od podnikateľov a ľudí.

Málo ambiciózny plán

K vytýčenému cieľu bude vláde podľa odhadov chýbať 200 miliónov eur. Na otázku, či a kde ich bude hľadať, nateraz ministerstvo odpovedať nevie. „Budeme aj naďalej monitorovať a analyzovať vývoj jednotlivých rozpočtových položiek. O konkrétnych možnostiach by však bolo nateraz predčasné hovoriť,“ povedala hovorkyňa Alexandra Gogová. Pod vyšší deficit sa podpíšu hospodárenie samospráv a horší vývoj vo verejnom zdravotnom poistení. Tiež aj zmena metodiky eurostatu, ktorý zmenil pravidlá vykazovania verejných financií. Vyplýva to zo Správy o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií, ktorú schválila vláda.

Podľa odborníkov však vláda urobila chybu už pri príprave rozpočtu. Ten bol podľa ich slov, čo sa šetrenia a vytvárania rezervy týka, nastavený málo ambiciózne. Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu dnes možno urobiť už len kozmetické opatrenia. Okrem toho si dnes požičiavame za veľmi nízke úroky a vyšší deficit by na tom nemal nič zmeniť. „Táto skutočnosť zrejme ovplyvní aj chuť vlády prijímať dodatočné opatrenia, ak sa má deficit zmestiť do troch percent,“ dodáva Ďurana.

Čo hovorí svet?

Výraznejších šetrení sa podľa šéfa inštitútu INEKO Petra Goliaša nedočkáme ani v budúcom, predvolebnom roku. Existuje tak podľa neho riziko, že prestávka v konsolidácii bude trvať dlhšie. „Odkladanie ozdravných opatrení môže v budúcnosti vyvolať potrebu radikálnejších krokov s negatívnymi dôsledkami na obyvateľstvo,“ dodal.

Postupne znižovať deficit nám totiž prikazuje aj Európska komisia. Každoročne by sme mali o pol percenta znižovať takzvaný štrukturálny deficit, teda očistený od sezónnych vplyvov v ekonomike. Či aj tento schodok bude tento rok vyšší, ako vláda plánovala, je nateraz otázne. Ako totiž Gogová informovala, na jeho odhade rezort financií ešte len pracuje.

01 - Modified: 2006-11-02 06:40:00 - Feat.: 0 - Title: EADS posilňuje kontrolu činnosti manažmentu Airbusu F.Bregierom
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-22 14:44:51 - Feat.: - Title: Lepšie čísla deficitu nemajú konsolidačný vplyv na tento rok, tvrdí Kamenického rezort 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 05 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:49