StoryEditor

Najprv rozkopal Košice, teraz posielajú Remetu do konkurzu

30.07.2015, 00:00
Firmu Miroslava Remetu riešia súdy. Kvôli nesplatenej faktúre za asi 27-tisíc eur.

Prešovská stavebná firma Dúha hrá prvú ligu s top hráčmi európskeho i svetového stavebníctva. Celé Slovensko sa pozorne pozerá, ako po boku talianskeho gigantu Salini Impreglio razí kľúčový diaľničný tunel Višňové. Východ Slovenska zase s napätím očakáva, ako dopadne vlečúca sa rekonštrukcia električkových tratí v Košiciach, kde Dúha pracuje s európskym špecialistom ZUE Krakow z Poľska. Dúhe pritom hrozí, že ju budú riešiť súdy. „Súd začína konkurzné konanie voči dlžníkovi Dúha,“ konštatuje Okresný súd v Prešove. Do konkurzu ju posiela spoločnosť Gipex SK.

Stavebníci z Bratislavy totiž pomáhali konzorciu ZIPP Strabag-Dúha na stavbe olympijského jazdeckého centra Hippo Arény v Šamoríne. Tá je súčasťou megakomplexu pre kone Elements Resorts patriaceho miliardárovi a Remetovmu bývalému kolegovi z Istrokapitálu Mariovi Hoffmannovi.

Podlžnosť zaplatili

Dúhe takmer zlomila krk faktúra znejúca na 60-tisíc eur. „Naša spoločnosť vyrovnala predmetné pohľadávky, a to bez ohľadu na výšku svojho podielu v združení,“ hovorí v zastúpení Dúhy Natália Raslavská. Všetky záväzky totiž uhrádza tandem Strabag a Dúha v pomere 55 ku 45 s tým, že lídrom v združení zastrešujúcim celú agendu je rakúska nadnárodná spoločnosť Strabag. Prešovská firma zároveň tvrdí, že sa s veriteľom dohodla a ten návrh na konkurz stiahol. „Dohoda platí. Došlo k zaplateniu dlžnej časti zo strany spoločnosti Dúha,“ potvrdil pre HN informáciu konateľ spoločnosti Gipex SK Jozef Kondrlík. Dúha však vraví, že Gipexu zo svojho vrecka uhradila viac ako len pomerných 27-tisíc eur z dlhu. „Nárokovanie uhradenej sumy, resp. zodpovednosti bude naša spoločnosť uplatňovať v rámci združenia následne voči spoločnosti Strabag,“ spresňuje Raslavská.

Kto dlhuje komu?

Na to, kto je v začarovanom kruhu dlžníkom, sme sa pýtali i Strabagu. Zdroj z manažmentu firmy, ktorý nechce byť menovaný, hovorí, že Strabag svoju pomernú časť záväzku vo výške 33-tisíc eur voči Gipexu uhradil. To mal byť zároveň dôvod, prečo subdodávateľ stavby posiela do konkurzu práve Dúhu, a nie Strabag. Napriek tomu, že všetky zmluvné vzťahy, fakturácia i účtovníctvo spadajú do réžie Strabagu. Solventnosť rakúsko-slovenského konzorcia má dokazovať i zostatok na bankovom účte, na ktorom leží viac ako 3,7 milióna eur. Suma má niekoľkonásobne prevyšovať súčet dlhov združenia. Faktúry mali pritom dodávatelia vystavovať práve na Strabag. Dúha v konzorciu vystupuje ako solidárny dlžník – ručiteľ. Nevedie pohľadávky ani záväzky voči tretím stranám, ale výhradne len na svojho stavebného partnera ZIPP Strabag. Miroslav Remeta v nedávnom rozhovore pre HN povedal, že jeho stavebná spoločnosť ešte nikdy predtým nebola v takej vynikajúcej finančnej kondícii ako v súčasnosti. Problémy na rozbehnutých projektoch tak nehrozia. „Toto nedorozumenie nebude mať žiadny vplyv na chod spoločnosti Dúha ani na postup v jej jednotlivých projektoch,“ píše sa v stanovisku firmy.

Konkurzné konanie sa začalo

Návrh Gipexu na začatie konkurzného konania považuje Remetova firma za nezákonný. „Príslušný súd mal zo zákona návrh odmietnuť. Naša spoločnosť podnikne príslušné kroky na ochranu svojho mena,“ dodáva Raslavská. Dúha preto hodnotí postup prešovského súdu ako vysoko neštandardný. „Okresný súd Prešov rozhodol dňa 23. júla tohto roka o začatí konkurzného konania voči spoločnosti Dúha, keďže návrh spĺňal všetky zákonné náležitosti,“ vraví hovorca súdu Michal Drimák, ktorý zároveň potvrdil i doručenie späťvzatia návrhu z pera spoločnosti Gipex SK s včerajším dátumom (t. j.29.7.). V Prešove tak hasia požiar ešte predtým, než sa naplno rozhorí. Právnici Dúhy totiž rozbehli potrebné kroky na to, aby k účinnosti začatia konkurzného konania nedošlo. To sa aj podľa tvrdení firmy malo podariť. Správca a advokát Jaroslav Jakubčo si však myslí opak. Jakubčo hovorí, že konkurzné konanie sa začne deň po zverejnení v Obchodnom vestníku, teda dnes (dňa 30. júla) bez ohľadu na stiahnutie návrhu. „O ňom musí súd najskôr rozhodnúť zákonným postupom a až zverejnením rozhodnutia o zastavení konkurzného konania zaniknú účinky začatia konania,“ vysvetľuje Jakubčo.

01 - Modified: 2007-08-07 10:06:00 - Feat.: 0 - Title: Budeme mať novú hraničnú dokumentáciu s Ukrajinou
01 - Modified: 2020-02-11 07:08:11 - Feat.: - Title: Podnikateľ Remeta predal chemičku neznámemu Ukrajincovi 02 - Modified: 2019-12-05 05:43:17 - Feat.: - Title: Posledná Remetova skládka ide do krachu 03 - Modified: 2018-08-17 08:05:13 - Feat.: - Title: Košice chcú, aby Dúha za Kulturpark platila 04 - Modified: 2018-08-17 06:28:12 - Feat.: - Title: Košiciam dochádza trpezlivosť s Dúhou. Pre problémy s opraveným Kulturparkom 05 - Modified: 2018-06-25 11:20:21 - Feat.: - Title: Firma Dúha razí najdlhší diaľničný tunel na Slovensku, posielajú ju do konkurzu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:59