StoryEditor

Firmy stopli hromadné prepúšťania

04.08.2014, 00:00
Autor:
(red)(red)
Zamestnanie. Záujem o pracovnú silu sa ukazuje okrem strojárov aj v gumárenskej výrobe, kovovýrobe či u elektrotechnikov.

Viac ako dvetisíc za vlaňajší a približne 500 za tohtoročný prvý polrok. Také sú štatistiky hromadných prepúšťaní na Slovensku. Záver? Počet ľudí, ktorí hromadne prišli o prácu, výrazne klesol a v porovnaní s minulosťou je len štvrtinový.

Je to výsledok oživovania ekonomiky, tvrdia zhodne odborníci. „Tieto údaje dokresľujú celkový obraz o postupnom zlepšovaní sa situácie na pracovnom trhu,“ hovorí analytik VÚB banky Zdenko Štefanides.

Ústredie práce na čele s riaditeľom Mariánom Valentovičom má pozitívne štatistiky. Firmy si držia svojich zamestnancov.

Rastú zákazky aj očakávania

Po raste zákaziek a investícií firiem je toto ďalší príklad oživovania ekonomiky a toho, že sa spoločnostiam skutočne postupne začína dariť. Príkladom tohto pozitívneho trendu je aj bratislavský výrobca optických kabeláží a senzorických systémov spoločnosť Sylex. Firme stúpli medziročne tržby približne o 20 percent. Pritom práve elektrotechnikov poznačila kríza v porovnaní s inými odvetviami priemyslu pomerne tvrdo. Sylexu však v súčasnosti dopyt po výrobkoch rastie. Aj preto sa v najbližších mesiacoch chystá preinvestovať dokopy 6 až 7 miliónov a prijať 60 ľudí. „Dôvodom je nárast požiadaviek našich klientov a rozširovanie aktivít firmy. Preto chceme vytvoriť zodpovedajúce kapacity a pracovné podmienky,“ informuje konateľ spoločnosti Dušan Synak. Firma sa tak chystá vystavať nové výrobné i skladové priestory. Investovať chce tiež do laboratórií a vývojových dielní.

Pozitívny trend naznačuje nielen počet prepustených, ale aj počet firiem, ktoré takéto prepúšťanie nahlásili. V porovnaní s vlaňajškom klesol na polovicu. Čím to je? Posledné roky firmy zápasili s nedostatkom zákaziek či objednávok, na čo doplatili aj ich zamestnanci. A tisíce ľudí sa tak zaradili do evidencie úradov práce. Ďalšiu ranu spoločnosti dostali koncom roka 2012, keď vláda Roberta Fica (Smer-SD) predstavila svoj prvý balíček opatrení. Pre vyššie odvody a dane, ako aj nový Zákonník práce, tak došlo k ďalšej vlne prepúšťania. Začiatkom vlaňajška sa tak nezamestnanosť na Slovensku vyšplhala na historické maximá.

V súčasnosti sa však trend obracia. Počet hromadných prepúšťaní sa nielenže zmenšuje, ale zvyšuje sa aj počet pracovných ponúk. „Firmy sú nielen optimistickejšie ako pred rokom, ale vskutku už majú aj reálne viac objednávok,“ dodáva na objasnenie Štefanides.

Darí sa nielen automobilkám

Ako však na druhej strane upozorňuje analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Reguli, pod pokles hromadných prepúšťaní sa podpísal aj fakt, že tento rok neznamenal pre firmy až také zvýšenie nákladov, aké zažili vlani.

Dopyt po nových ľuďoch sa podľa odborníkov prejavuje nielen v automobilkách či v strojárstve, ktoré sú stále ešte hlavným pilierom našej ekonomiky. Oživovanie sa ukazuje aj v gumárenskej výrobe, kovovýrobe či u spomínaných elektrotechnikov. Na rozdiel od minulosti začínajú aj ľudia viac nakupovať. Dariť by sa tak malo podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa aj obchodníkom či dopravným spoločnostiam. „Dokonca aj stavebníctvo by sa malo postupne dostať z dlhodobého poklesu začatého ešte na začiatku krízy na prelome rokov 2008 a 2009,“ dodáva.

01 - Modified: 2006-09-04 08:25:15 - Feat.: 0 - Title: Ceny MTV hudobníkov šokovali
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívom cudzincov je nasadenie 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:05