StoryEditor

Vajcia zdraželi, teraz lacnejú. Je za tým Brusel

17.06.2013, 22:01

Nie je to tak dávno, keď Slováci hromžili nad vysokými cenami vajec. Gazdovia, ktorí predtým so sliepkami skončili, opäť rozbehli chov, hlásili televízie správy, lebo vajcia sú drahé.

Ale zrazu je všetko inak. Cena vajec padla na polovicu. Jeden z popredných producentov, holding z Veľkého Krtíša HrKo, ohlásil prepúšťanie. A ostatné farmy sa navzájom ničia cenovým dumpingom. Tento podivný zvrat má veľmi prozaické korene a prináša viaceré poučenia do budúcnosti.

Prudký nárast

Vlani pred Vianocami ceny vajec prudko vyskočili pre nové povinnosti chovateľov. Podľa Európskej komisie museli ešte v januári 2012 nakúpiť klietky, ktoré by dávali sliepkam viac priestoru aj pohodlia. Viacerí to nepostíhali, a preto nemohli ani produkovať vajcia. Ich nedostatok sa postupne premietol do vyšších cien.

Na začiatku síce farmárov povinnosti spojené s novými klietkami hnevali. Ale tým, ktorí si ich stihli obstarať, sa napokon zadarilo. Keďže bolo vajec málo, mohli si dovoliť zvýšiť ceny. A tak sa stalo, chov bol opäť výnosný.

Všetko by bolo v poriadku, keby sa chov dostal na pôvodnú úroveň. Na trhu sa ale vytvorilo prehnané nadšenie. „Relatívne dlhodobo pretrvávajúca vysoká cena slepačích vajec v minulom roku zapríčinila narastajúci trend produkcie vajec v rámci EÚ - zvýšil sa záujem podnikateľov o chov nosníc,“ povedala pre HN Andrea Halászová z tlačového oddelenia rezortu pôdohospodárstva. Ich veľké oči však prehliadli jeden fakt - že tak, ako oni, uvažovala aj konkurencia. 

Príliš veľa vajec 

A tak bolo vajec zrazu príliš veľa. „Stavy nosníc išli hore s tým, že celá stredná Európa sa dostala pod tlak nadbytku vajec, čo automaticky vedie k poklesu cien, “ vysvetlil pre HN spolumajiteľ farmy SHP v Turčianskych Tepliciach Eugen Ruttkay. Do toho všetkého prišiel ešte aj nárast cien krmív. Preto je dnes na trhu úplne bežné, že chovatelia predávajú vajcia so stratou. Ich alternatívou je zabalit to - tak, ako to ohlásil veľkokrtíšsky holding.

Ešte ako-tak sú na tom chovatelia, ktorí majú aj vlastné polia, prípadne vlastnú výrobu krmív. Stratu v jednej oblasti si vedia pokryť z druhej. problém slovenského chovu je však podľa Ruttkaya v tom, že väčšina hydinárov rastlinnú výrobu nemá. Práve medzi nimi teraz graduje boj kto z koho.

Na ťahu je opäť Brusel

Odvetvi sa dostalo do slepej uličky a všetko nasvedčuje tomu, že sa z nej vymotá, iba ak zaradí spiatočku a začne cúvať. Inými slovami, produkcia vajec v Európe musí klesnúť, aby sa ponuka a dopyt opäť dostali do rovnováhy. Na trhu sa to už začalo diať, čo vidieť aj na príklade holdingu HrKo.

Druhou nádejou pre chovateľov je úroda. Podľa niektorých chovateľov má byť dobrá, čo by mohlo znížiť ceny krmív, a tým aj straty farmárov. A po tretie, pomoc by mohla prísť aj z Bruselu, ktorý stál aj na začiatku cenovej turbulencie. Podľa Ruttkaya chystá novú podporu aj pre chovateľov hydiny. Doteraz poskytoval dotácie napríklad na hovädzí dobytok či polia. Od roku 2014 má pribudnúť aj hydina. O takomto návrhu bude ešte rozhodovať vláda. 

01 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arafatovi nástupcovia 02 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milovaný a nenávidený Arafat 03 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irán môže hromadne vyrábať rakety stredného doletu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:50