StoryEditor

Miliardový spor vrcholí. Eurogas mali na Slovensku poškodiť schránkové firmy

21.10.2014, 11:00
Autor:
tasrtasr
V kauze z éry ministra hospodárstva Pavla Ruska mali byť zapletené schránkové firmy so sídlom v Lichtenštajnsku a na Cypre.

Do údajného poškodenia spoločnosti EuroGas Inc., ktoré viedlo k odobratiu jej licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome v roku 2005, sú zapletené schránkové firmy so sídlom v Lichtenštajnsku a na Cypre. „V tejto veci sa už vedie vyšetrovanie, ktoré môže viesť až k medzinárodným zatykačom,“ povedal pre TASR predseda predstavenstva Wolfgang Rauball.


Spoločnosť Eurogas obvinila vtedajšieho ministra hospodárstva Pavla Ruska z vydierania.

Problémy aj vo Švajčiarsku
Vo všeobecnosti platí, že cieľom zakladateľov firiem v krajinách ako Cyprus alebo Lichtenštajnsko je daňová optimalizácia, účinnejšia ochrana investícií, majetku, ale často i zneprehľadnenie vlastníckej štruktúry a finančných transakcií. „Z tých môže byť následne financované nielen zakladanie dcér či získavanie podielov v iných firmách, ale v krajných prípadoch i korupčné aktivity. Samozrejme, v takom prípade dochádza k deformácii podnikania ako takého a v konečnom dôsledku i poškodeniu záujmov serióznych domácich firiem,“ uviedla pre TASR advokátka Jana Martinková z kancelárie Advocatus Martinková.

Rauball tvrdí, že EuroGas Inc. takto nebol poškodený po prvý raz. Podobný prípad sa týkal švajčiarskej dcéry EuroGas AG, ktorá sa dostala v decembri 2013 do konkurzu pre finančné machinácie jedného z členov predstavenstva. „Švajčiarska polícia a prokuratúra už na túto osobu vydala zatykač. Škody, ktoré spôsobila, už materská spoločnosť EuroGas Inc. uhradila, a tak by malo byť onedlho rozhodnuté o ukončení konkurzu EuroGas AG,“ dodal Rauball.

Eurogas má veľký tromf
Voči Slovensku vedie EuroGas Inc. arbitráž na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov (ICSID) vo Washingtone. Ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,3 miliardy eur) za zmarenú investíciu v Gemerskej Polome. Tribunál, ktorý rozhodne o osude arbitráže, by mal byť kompletný v najbližších dňoch. Podľa informácií TASR jeho prezidentom by sa mal stať popredný odborník na medzinárodné arbitráže Pierre Mayer.

SR si ako zástupcu zvolila profesorku Brigitte Sternovú. Arbitrom za EuroGas Inc. je profesor Emmanuel Gaillard, ktorý sa stal známym vďaka arbitráži spoločnosti Jukos s rekordným odškodným takmer 52 miliárd USD. Po ustanovení a oboznámení sa so všetkými podkladmi a stanoviskami tribunál rozhodne. "Arbitráž na pôde ICSID znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb," vysvetlila Martinková.

Údajné vyhrážky exministra Ruska
EuroGas hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA.

Dcérska spoločnosť EuroGasu Rozmin tvrdí, že ju slovenské úrady v roku 2004 nelegálne pripravili o ložisko v Gemerskej Polome. Spoločnosť vtedy obvinila vtedajšieho ministra hospodárstva Pavla Ruska z vydierania. Rusko mal podľa Rauballa nariadiť okamžité zastavenie aktivít v Gemerskej Polome. V opačnom prípade hrozil použitím policajnej sily. Exminister však všetky obvinenia neskôr poprel.

O banské práva vedie Rozmin dlhodobý spor so spoločnosťou VSK Mining. Tá na základe rozhodnutia Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi z roku 2008 v tejto lokalite momentálne investuje. 

Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD. EuroGas Inc. argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. MF SR však vlani poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete.

01 - Modified: 2006-11-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HN anketa
01 - Modified: 2019-05-29 13:54:26 - Feat.: - Title: Gigantický spor ožije, EuroGas chce od Slovenska 20 miliárd eur. Firme pomáha Mečiarov privatizér 02 - Modified: 2018-01-12 12:21:04 - Feat.: - Title: Nové dôkazy v gigantickom spore. Slovensku hrozí, že príde o miliardy eur 03 - Modified: 2017-10-27 11:29:22 - Feat.: - Title: Zatknutie Pavla Ruska môže mať pre Slovensko nepríjemný dopad. Hrozí obnovenie miliardového sporu 04 - Modified: 2017-08-22 06:09:41 - Feat.: - Title: Slovensko dosiahlo v miliardovom spore dočasný úspech. EuroGas neuspel v arbitráži 05 - Modified: 2016-12-16 08:59:24 - Feat.: - Title: EuroGas tvrdí, že miliardový spor so Slovenskom vyhrá. Chcú oveľa menej, reaguje svedok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:22