StoryEditor

V Dunajskej si chcú udržať európske prvenstvo

02.08.2013, 00:00
Slovensko sa už niekoľko rokov chváli, že na počet obyvateľov vyrobí ročne najviac áut na svete.

Málokto vie, že spoločnosť Europack z Dunajskej Stredy prináša krajine ďalší rekord. S 500 miliónmi vyrobených kusov plastových obalov na vajíčka za rok je ich najväčším producentom v Európe. Drvivá väčšina, 95 percent, ide pritom na export.

Zdvojnásobili tržby
Podľa všetkého sú Dunajskostredčania odhodlaní si prvenstvo na kontinente udržať. Firma začala plánovať dostavbu šiestich výrobných hál. Aj keď podpredseda Predstavenstva Europacku Ladislav Fazekas cez svoj sekretariát odkázal, že firma sa k žiadnym investíciám vyjadrovať nebude, niektoré detaily sa nám podarilo zistiť. Projekt za viac ako pol milióna eur podľa takzvaných dokumentov EIA má rozšíriť dostavbou už existujúcich blokov tak, že podnik získa 1 400 štvorcových metrov úžitkovej plochy. Novo získané priestory chce firma využiť najmä na presun a manipuláciu s polotovarmi.

Nemožno vylúčiť, že firma investíciou sleduje aj ďalšiu expanziu. Za posledných desať rokov podľa údajov agentúry SIMS totiž zdvojnásobila obrat na 22,7 milióna eur. Rástol aj počet zamestnancov. Za štyri roky ich pribudlo štyridsať. Dnes v Europacku pracuje okolo 190 ľudí.

Vidia šance na rast
Majiteľ firmy Rovaj Roman Štvrtecký, ktorá sa venuje distribúcii vajec, si myslí, že úspechu Europacku pri európskom prvenstve mohla pomôcť aj ich história. „Majú veľmi silnú a dlhú tradíciu, tá mohla zavážiť jednak pri výrobe, ale najmä pri obchodných kontaktoch,“ hovorí. Obaly na vajcia začali na Žitnom ostrove vyrábať už v roku 1978. Investíciám firmy dáva šancu. „Sú dva základné obaly, papierové a plastové. V brandži si ich však nik nevyberá podľa materiálu, a tak rozhoduje cena. A v nej plastové v poslednom čase o čosi víťazia,“ dodal. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:11