StoryEditor

Chce to národné povstanie

19.03.2013, 23:00

V roku 1960 bol v Californii uskutočnený veľmi zaujímavý pokus harvardského profesora psychológie Roberta Rosenthala. Štúdia o seba naplňujúcom očakávaní je známa ako Pygmalionov efekt. Závery tejto štúdie sú veľmi inšpirujúce a dávajú nám veľkú nádej v práci s ľuďmi.

Ak vedieme ľudí v práci, športe alebo vychovávame svoje deti, neustále sme konfrontovaní s otázkou správneho prístupu k ľuďom, ich rastu a vývoju. Spomínaná štúdia priniesla závery, ktoré sa snažím využívať vo svojich firmách a v osobnom živote. Keďže mám príklady úspechu takého prístupu, chcel by som sa s vami dnes podeliť o príbeh jedného z našich akcionárov.

Obchodnú firmu na Ukrajine sme rozbiehali v roku 2006 a po pár mesiacoch nastavenia základných parametrov padla otázka vymenovania obchodného riaditeľa. Všetci v mojom okolí považovali podnikanie na Ukrajine za perspektívne, no veľmi rizikové, s neistým koncom. Preto som vedel, že musí padnúť rozhodnutie o vhodnom type človeka, ktorý sa nebojí dobrodružstva, no na druhej strane bude schopný predať ľuďom našu víziu a nastaviť celý obchodný systém. Všetci sme sa vtedy zhodli, že najvhodnejším človekom je Roman Čunderlík, ktorý v danom čase už desať rokov veľmi úspešne viedol náš obchod aj na Slovensku. Nie všetci čitatelia asi budú vedieť, že Roman bol svojho času bubeníkom punkovej skupiny Slobodná Európa.

Celý náš tím uveril Romanovým schopnostiam zvládnuť náš nový projekt a dali sme mu plnú dôveru. Po šiestich rokoch, keď sme boli niekoľkokrát ocenení ako najlepšia firma v našom segmente a prebojovali sme sa na prvé miesto, viem, že moje veľké očakávania boli naplnené. Ľudia môžu rásť jedine cez prekonávanie prekážok a zvyšovanie nárokov na nich.

Keď očakávame od ľudí, ktorých vedieme, že budú úspešne pracovať a osobnostne rásť, tak budú. V takom prípade sa im totiž budeme viac venovať, pristupovať k nim individuálne, s väčšou dôverou. Dáme im možnosť lepších projektov a výziev, aby rástli.

Osobne veľmi verím na seba naplňujúce proroctvo – SNP. Od ľudí dostaneme to, čo od nich budeme očakávať. Na Slovensku by sme potrebovali národné povstanie – povzbudiť ľudí a pomôcť im v ich osobnostnom raste. Každý manažér, tréner či rodič si volí svoj prístup. Nami opísaný je ten, ktorému verím ja.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:24