StoryEditor

Nezamestnanosť klesla. Prekvapujúco

21.08.2013, 00:00

Nezamestnanosť v júli klesla. A to pomerne prekvapujúco. Tento rok sa tak po prvýkrát dostala pod kritickú hranicu 14 percent. V júli dosiahla hranicu 13,99 percenta. Za týmto číslom pritom vidí opozičný poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý vyháňanie ľudí zo samotných úradov práce.

Ako totiž upozornil na svojom profile na Facebooku, najmä sprostredkovatelia mali dostať príkaz čo najviac očistiť evidenciu nezamestnaných a zlepšiť tak vláde imidž. Podľa neho sa to týka ľudí, ktorí zarábajú malé sumy na dohody o vykonaní práce, v menšej miere aj nezamestnaných matiek na rodičovskej dovolenke.

Štatistiky nezamestnanosti sa pritom nepozdávajú ani personálnej agentúre MC ROY. Z evidencie totiž za jediný mesiac vypadlo viac ako 7 000 uchádzačov o zamestnanie, na porovnanie, v rovnakom období minulého roka ich vyše 3 000 pribudlo. „Takýto skok si vyžaduje radikálnu zmenu ekonomickej situácie, prípadne legislatívy, v priebehu jediného mesiaca. Nič také sa však na trhu neudialo,“ tvrdí generálny riaditeľ agentúry MC ROY Luboš Sirota.

Ústredie práce pritom hovorí, že od rezortu žiadny pokyn na zámerné vyraďovanie nedostalo a ani nevydalo. „Dôkazom toho je aj skutočnosť, že úrady práce od januára 2013 evidujú rastúci, a nie klesajúci počet uchádzačov o zamestnanie, pracujúcich na dohodu popri evidencii,“ napísalo ústredie vo svojej reakcii.

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov bol však pokles výrazne vyšší. Na porovnanie, napríklad vlani miera nezamestnanosti klesla len o sedem percentuálnych bodov. „Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v júli 2013 počet 410 868 osôb,“ dodalo Ústredie práce, ktoré údaje zverejňuje.

Nezamestnanosť pritom výrazne poskočila vlani z novembra na december. Vtedy to odborníci pripisovali sprísneniu Zákonníka práce, ktorý platí od januára.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:00