StoryEditor

Rok 2016: priemerná mzda na Slovensku pokorí 900 eur

20.12.2015, 23:00
Slováci budú mať na budúci rok plnšie peňaženky aj vďaka výstavbe továrne Jaguara pri Nitre

Platy Slovákov porastú aj budúci rok. Ich priemerná hrubá mesačná mzda s najväčšou pravdepodobnosťou prvýkrát v histórii prekročí hranicu 900 eur. Peňaženky plnšie približne o tri percentá nám prinesie najmä opätovné naštartovanie ekonomického rastu spojené s tvorbou nových pracovných miest. Prispieť by tak mal aj príchod Jaguara, ktorý výrazne zvýši konkurenciu v kľúčovom odvetví slovenskej ekonomiky – automobilovom priemysle.

Práce pribúda

„Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca by v medziročnom porovnaní mohla vzrásť v rozsahu od 3,5 do 4 percent. To znamená, že v absolútnom vyjadrení by mohla dosiahnuť v priemere úroveň okolo 910 eur,“ predpovedá analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. S jej názorom súhlasí aj makroekonóm VÚB Andrej Arady. „Rýchla tvorba pracovných miest ostatný rok až dva na domácom pracovnom trhu vytvorila priestor aj na slušný rast miezd, ktorý tu zrejme zotrvá aj budúci rok,“ povedal. Obaja sa pritom zhodujú, že k plnším peňaženkám sa Slováci dopracujú najmä vďaka čiastočnému preklenutiu krízových rokov.

Rovnako jednotní zostávajú odborníci aj pri otázke, či pracujúcim u nás pomohlo zavedenie eura. „Slovensko bolo veľmi krátko pod vplyvom spoločnej meny bez toho, aby naň doľahla finančná kríza. Tá je hlavnou príčinou, prečo platy nerástli tempom naznačeným v rokoch 2006 až 2008,“ ozrejmil produktový manažér odborného portálu Platy.sk Miroslav Dravecký. Porovnávať rast miezd pred zavedením eura a po ňom je aj preto veľmi ťažké. „Samotné podniky však v prieskumoch od prijatia eura uvádzajú, že spoločná mena im v globále znížila náklady na získanie kapitálu a zvýšila potenciál zahraničného rastu. Bez tohto impulzu by rast miezd po roku 2009 bol ešte slabší,“ dodal Arady. Obviňovať euro z toho, že Slovákom ukrojilo z platov, tak nie je namieste.

Jaguar ide do bitky

K vyšším mzdám by mal Slovákom pomôcť aj príchod novej automobilky. „Jaguar môže prispieť k zvýšeniu miezd, keďže v automobilovom priemysle sú platové priemery vo všeobecnosti vyššie ako v hospodárstve,“ vysvetlila Ondrová. Tlak sa pritom zvyšuje, ak ide o pozície, ktorých je na pracovnom trhu nedostatok. „Nový podnik, ktorý potrebuje veľký počet pracovníkov, sa môže snažiť získať ich aj cez vyššiu cenu, najmä ak hrozí, že tých kvalifikovaných na trhu nie je dostatok,“ upozorňuje Arady. Svojím spôsobom tak nastane bitka o zamestnancov. To už naznačili aj zverejnené platy nemanažérskych zamestnancov novej automobilky. „Budú nadpriemerné. Podľa zdroja z Jaguara až na úrovni 1225 eur v hrubom,“ dodal Dravecký.

Automobilový priemysel zďaleka nie je jediný. Mzdy porastú aj inde. Analytici sa zhodujú v tom, že rast platov v najbližších rokoch zaznamenajú najmä pozície v IT, energetike, bankovníctve či ostatných priemyselných odvetviach. „V neposlednom rade treba brať do úvahy aj veľký zástup učiteľov či zdravotných sestier, ktorí taktiež bojujú o výrazné zvýšenie platov. Ak budú úspešní, bude to mať dosah na celkový priemerný rast miezd,“ ozrejmil Dravecký.

Od priemeru ďaleko

Všetko teda nasvedčuje, že priemerná hrubá mzda v slovenskom hospodárstve v roku 2016 nielenže porastie, ale zároveň pokorí hranicu 900 eur. Treba však dodať, že reálnejší pohľad na príjem Slovákov poskytuje takzvaný mzdový medián. „Ten je nižší než priemerná mzda, čo potvrdzuje aj fakt, že približne tri pätiny Slovákov zamestnaných na plný pracovný úväzok zarábali vlani menej ako 850 eur v hrubom,“ poznamenala Ondrová.

„Desať percent ľudí s najvyšším príjmom zarába takmer šesťkrát viac ako rovnaké množstvo ľudí s najnižším príjmom. V krajinách OECD je to však až desaťkrát viac,“ ozrejmil Arady. Slovensko preto nepatrí do skupiny štátov s vysokou príjmovou nerovnosťou. Na druhej strane, priemernú mzdu väčšina Slovákov nezarába. „Na porovnanie, vo všeobecnosti platí, že viac ako 63 percent zamestnancov nevidí na výplatnej páske priemerný plat krajiny,“ uzavrel Dravecký

01 - Modified: 2007-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Náklady na zamestnanca stúpajú
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda by mala u nás v budúcnosti lámať rekordy. Pozrite si nové sumy v najbližších rokoch (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:23