StoryEditor

Realitné opachy: Slovenský gigant chcel začať novú éru. Škaredo sa však popálil

27.09.2014, 00:00
V 18. časti seriálu sledujeme osud nedostavaného projektu Harmónia v Nitre.

„Bývam na Nedbalovej ulici v Nitre. Z bytu by som mala prenádherný výhľad, nebyť opachy... zastavenej výstavby komplexu Harmónia. Samozrejme, kto začal s tou výstavbou? Doprastav. Takisto ako v preslávenom projekte v Brezovom hájiku. Ale kto vydal na to stavebné povolenie? To by som tvrdo potrestala. Teraz sa pozeráme na chátrajúcu otrasnú opachu, príbytok potkanov a iných hlodavcov, otrasné staveniskové oplotenie, zelinu a smetisko, v bezprostrednej blízkosti bydliska,“ píše rozhorčene čitateľka HNonline.

Ani netuší, že pred jej panelákom sa začínala nová etapa slovenského gigantu. Etapa, ktorá mala jednej z najväčších stavebných firiem na Slovensku otvoriť dvere do nového biznisu. Veľké plány však rýchlo spľasli. A rozostavané obytné domy sa stali len pomníkom snáh, ktoré nevyšli. Ale vráťme sa o pár rokov dozadu.

Poďme na to!
Písal sa rok 2008 a slovenský stavebný gigant Doprastav sa odvážne púšťa do nových vôd. Navzdory tomu, že za morom sa pomaly spúšťala lavína hospodárskej krízy, ohlasuje prienik na nové trhy. Púšťa sa do rezidenčných nehnuteľností. A určite nie v malom. Po celom Slovensku chce stavať obytné domy.

Hovorí o krajských mestách na západnom a severnom Slovensku, neopomína však ani východ krajiny. Rozpočet? Spomína sa jedna miliarda eur. Spoločnosť hovorí o tom, že aktuálne nastal ten správny čas. „Parcely, ktoré sme mali dlhé roky na okraji mesta, sa postupnou zástavbou ocitli v širšom centre,“ hovoril v roku 2008 pre magazín Trend Andrej Tkáč zo spoločnosti Doprastav Development.

Rozhodnutie stavebnej spoločnosti určite nešlo proti logike. Slovensko zažívalo realitný boom. Ceny nehnuteľností, najmä v Bratislave, sa šplhali do astronomických výšok. Predávalo sa prakticky všetko, kde ste vedeli zložiť hlavu. Stavbári sa jednoducho nemohli dlhšie pozerať na developerov, ktorí si vysmiato mädlili ruky.

Začíname cez Nitru
Doprastav však spravil osudovú chybu. S „bratislavskými očakávaniami“ sa rozhodol realizovať svoj sen o expanzii v Nitre. Práve tu si nakreslil obytný súbor Harmónia. Išlo o deväť domov, ktoré mali ponúknuť takmer 200 bytov. Cielenie bolo na tú dobu jasné – vyšší stredný štandard. Tomu zodpovedala aj cena za štvorcový meter. Niečo vyše 50-tisíc vtedajších slovenských korún.

Stavať začali v roku 2008, už po pár mesiacoch však museli prekresľovať projekt. Netrafili sa totiž do cieľovej skupiny. Najmä cenou. „Nitra nie je Bratislava alebo Košice, a tak sme museli udržať adekvátnu úroveň predajnej ceny, aby naša investícia mala zmysel. Preto sme niektoré riešenie pozmenili, aby sme znížili náklady,“ vysvetľoval pre časopis ASB zástupca investora Pavol Obenau. Zmenšovali sa balkóny, stavebné materiály aj fasády. Snaha bola čitateľná. Ušetriť, kde sa dá, aby gigant na projekte neprerobil. Nakoniec, v tom čase to robili všetci hráči na trhu.

Zmrazenie projektu
Prvé dva domy z plánovaných deviatich skolaudovali v novembri 2010. Aj záujem o ne však prinútil spoločnosť pozastaviť ďalšie dva rozostavané domy. Stavebníci ich jednoducho zmrazili rozostavané na druhom poschodí. Že to s predajom bytov nebolo ružové, dokazovali aj pokusy developera zbaviť sa projektu. „Spoločnosť Doprastav Development oslovila v roku 2012 mesto Nitra na rokovania o možnosti využiť novopostavené bytové komplexy Harmónia ako možné ,štartovacie‘ nájomné byty pre obyvateľov mesta,“ spomína si poslankyňa Renáta Kolenčíková. Nitrianskym poslancom navrhli, aby od nich mesto hotový dom Harmónia I odkúpilo a byty následne prenajímalo. Cena bola určená na necelé tri milióny eur. Cez zastupiteľstvo však takýto návrh v lete 2012 neprešiel. „Keď vychádza nájomné 560 eur alebo 420 eur, tak musíte zvažovať, či to má zmysel, aj keď je tam garáž,“ povedal pre denník SME primátor Jozef Dvonč. Podľa jeho slov o kúpu bytu v projekte prejavilo záujem 300 ľudí.

Či toto číslo bolo reálne, je otázne. Pravdou však ostáva, že podľa internetovej stránky projektu je na predaj ešte tretina so šiestich desiatok bytov. Cenovky pri nich však nenájdete. Predajca upozorňuje na to, že cena je vecou dohody. „Pri kúpe bytu je možnosť individuálnej dohody ceny bytu,“ svieti na stránke.

Riešenie v nedohľadne
Či a kedy by mohli rozostavaný projekt dokončiť, je otázne. „Mesto neeviduje sťažnosti na projekt Harmonia, ale možno konštatovať, že je aj v záujme mesta, aby projekty takéhoto charakteru nezostali nedokončené a boli zrealizované v celom plánovanom rozsahu,“ vysvetľuje Renáta Kolenčíková. Na otázky o budúcnosti projektu nám Doprastav neodpovedal. Spoločnosť je dnes v reštrukturalizácii. Že by v krátkom čase oprášila projekt výstavby bytov, je dnes málo pravdepodobné. Obyvateľom sídliska Klokočina tak nezostáva nič iné, len čakať, alebo sa pozerať z okien iným smerom.

Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

01 - Modified: 2006-10-27 06:16:48 - Feat.: 0 - Title: Vesmírna misia STEREO
01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:20