StoryEditor

Work Service chystá u nás expanziu

23.04.2013, 00:00

Po piatich rokoch od príchodu na Slovensko pripravuje stredoeurópska spoločnosť Work Service u nás zásadnú expanziu. Impulzom pre rozširovanie v Poľsku založenej skupiny riadenia ľudských zdrojov a dočasnej práce je vstup amerického investičného fondu Pine Bridge.

Obsadiť východ
Ten do firmy kúpou pätiny akcií doniesol 26 miliónov eur, pričom celá suma sa je určená na investície. Stratégiou rozširovania sa skupina riadila aj doteraz. Od založenia v roku 2009 postupne rozšírila pôsobenie do desiatich krajín Európy vrátane Nemecka, Ruska a Rumunska. Riaditeľ českej a slovenskej pobočky Pavel Kovalský hovorí, že ešte nie je presne stanovená suma, koľko z investičného balíka sa použije na Slovensku. „Avšak základné obrysy sú už na stole. Ide o troj- až päťročný plán. Spočíva v tom, že po Bratislave chceme priamo pôsobiť aj v západnej, strednej a vo východnej časti krajiny,“ vysvetľuje.

V ktorých mestách a koľko presne nových pobočiek sa otvorí, ovplyvnia viaceré faktory. „Napríklad konkrétne nové projekty,“ dodal. Pre slovenskú pobočku dnes pracuje 20 zamestnancov a na trhu práce ročne umiestni od 600 do 1 500 ľudí. V rámci Európy to minulý rok bolo pre Work Service celkovo 150-tisíc pozícií. „Investíciami chceme slovenské čísla znásobiť, aby v rámci skupiny tvorili väčší podiel,“ dodal.

Produktové know-how
Podľa Kovalského do karát týmto plánom hrajú i posledné zmeny v legislatíve. „Novinky v odvodoch pre niektoré podniky dočasnú prácu robia atraktívnejšou,“ povedal. Work Service chce na Slovensku využiť know-how vroclavskej centrály. „Najmä pre bankovníctvo a poisťovníctvo sme vyvinuli špeciálne postupy, ktoré klientom nezabezpečujú len pracovné sily, ale priamo aj určité produkty, čím znižujú náklady,“ povedal. Príležitosť pre rast kvôli zmenám v zákonoch vidia aj ďalší. 

„Záujem o dočasné pridelenie sa zvyšuje, keďže rozdiel medzi nákladmi za dohodárov a riadnych pracovníkov sa výrazne zmenšil,“ hovorí Ceo spoločnosti Start People Patrik Petráš. Podľa riaditeľa Active Personnel Solutions Rastislava Klempu záujem o dočasné zamestnávanie zvyšujú aj zmeny u živnostníkov, ktorí už na živnosť nemôžu pracovať na jednom mieste ako kmeňoví zamestnanci. Podľa manažéra agentúry Manpower Erika Hudáka zmeny v praxi môžu znamenať, že namiesto 10 brigádnikov firme bude stačiť šesť agentúrnych. „Čím v konečnom dôsledku ušetrí na odvodoch,“ dodal. Podľa country manažérky Adecca Bruny Beaty Jakub kvôli neistým ekonomickým vyhliadkam v niektorých sektoroch zvýšenie záujmu zatiaľ nezaznamenali. „Na druhej strane naše služby začali využívať firmy, ktoré dočasné zamestnávanie dosiaľ nevyužívali,“ dodala. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:52