StoryEditor

Naši susedia si za byty priplatia. Čaká to aj nás

15.07.2014, 20:41
Kúpa bytu sa oplatí hlavne v tomto roku. Oživenie ekonomiky so sebou prinesie aj zvyšovanie cien.

Aj keď podľa najnovšej štatistiky Eurostatu ceny bytov a domov na Slovensku klesli, u našich českých susedov zdraželi. “V nasledujúcom roku s ožívaním ekonomiky by mali postupne začať rásť aj ceny bytov na Slovensku,” povedal pre HN analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Podľa Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie, ceny obydlí na Slovensku klesli o 0,2 percenta. V Českej republike sa ceny zvýšili, a to o 1,5 percenta. Hovorí o tom index HPI, ktorý pomeruje cenu obydlí nakúpených domácnosťami.

Naši susedia si za byt alebo dom priplatia
Zdraženie bytov pocítili aj realitné kancelárie. „Vzhľadom k dosiahnuteľnosti a nízkym úrokovým sadzbám hypotekárnych úverov sme v prvom polroku tohto roku zaznamenali zvýšený dopyt po určitých bytoch v Prahe,“ povedal pre HN Martin Sládek, realitný maklér v spoločnosti Edoxreality. Dodal, že ľudia, ktorí kupujú byt, majú na výber z mnohých ponúk, a to vďaka veľkému počtu realizovaných developerských projektov. Široká je aj ponuka starších bytov, takže kupujúci sa môže rozhodnúť, či si chce kúpiť novostavbu alebo starší byt. Tiež skonštatoval mierne navýšenie cien bytov a domov. „Zvýšený dopyt stabilizoval stagnáciu cien a v niektorých veľmi zaujímavých lokalitých v Prahe došlo k miernemu navýšeniu obstarávacej ceny oproti predošlému roku,“ zhrnul situáciu v hlavnom meste Českej republiky.

Situácia na Slovensku
Podľa slov Michala Zajíčka, analytika realitného trhu zo spoločnosti LEXXUS, pokles cien bývania sa v súčasnosti netýkal všetkých novostavieb. K znižovaniu cien pristúpili len niektoré projekty, pričom sa to týkalo primárne problematického dopredaja posledných bytov. „Cenové zvýhodnenia oslovili hlavne klientov hľadajúcich nehnuteľnosti, do ktorých by sa mohli ihneď nasťahovať,“ vysvetlil pre HN pokles cien nehnuteľností na Slovensku. „Ak by sme hovorili o priemernej cene za meter štvorcový, od začiatku minulého roka postupne klesala. Pokles bol spôsobený veľkým počtom nových projektov, ktoré sa v úvodnej fáze predaja usilovali o čo najväčší počet záujemcov,“ vysvetlil.

Nové projekty nastavili nižšie predpredajné ceny buď na obmedzenú dobu, alebo na obmedzený počet bytov. „Aktuálne, po druhom kvartáli, však priemerná cena opäť stúpla,“ dodal. Na sekundárnom trhu, kde predávajú nehnuteľnosti súkromné osoby, je situácia iná. Podľa Zajíčka sa priemerná cena za meter štvorcový na sekundárnom trhu zvyšuje. „Zo začiatku išlo v prvom rade o stupňujúcu sa odvahu predávajúcich za nehnuteľnosti pýtať viac, čo bolo spôsobené najmä oživením trhu s novostavbami,“ vysvetlil, prečo sa cena na sekundárnom trhu nehnuteľností líši. Ďalším faktorom, ktorý túto priemernú cenu zvyšuje, je podľa neho nárast ponuky bytov v novostavbách, ktoré sú po prvých majiteľoch. Títo majitelia si za takmer nové byty pýtajú viac, ako za byty, ktoré sú staršie. „Na sekundárnom trhu však platí, že skutočná cena je tá, na ktorej sa dohodne kupujúci s predávajúcim. A tá je málokedy rovnaká, ako tá inzerovaná,“ dodal.

V budúcom roku čaká zdraženie aj nás
Podľa analytika finančných trhov Jiřího Cihlářa, zvýšenie cien bytov a domov môžeme očakávať aj na Slovensku. Situácia na trhu nehnuteľností je podľa neho odrazom stavu ekonomiky. “Česká ekonomika pomaly naberá dych k rýchlejšiemu rastu. Očakávame preto, že začnú rásť nielen ceny pozemkov, ale aj ceny bytov a domov,” zhodnotil pre HN situáciu u našich susedov. Rast cien nehnuteľností podľa jeho slov však nebude nejak zbesilý. “Dopyt po novom bývaní razantne vzrastie až vo chvíli, keď ľudia splatia doterajšie hypotéky a začnú túžiť po novom či väčšom bývaní,” vysvetlil. Takéto zvýšenie cien obydlí podľa neho však čaká aj nás. “V nasledujúcom roku s ožívaním ekonomiky by mali postupne začať rásť aj ceny bytov na Slovensku,” predpovedal pre HN na rok 2015.

01 - Modified: 2006-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Clá na topánky z Číny a Vietnamu nebudú
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:58