StoryEditor

Zlý štart znamená väčší stres

10.07.2013, 00:00

Presne pred rokom ma zaujala na ČT24 nenápadná správička od hlásateľa, ktorý oznamoval: „V Čechách zlikvidovali vakcíny na prasaciu chrípku za 100 miliónov korún.“ Tento týždeň ma v českých médiách zaujala táto správa: „Počas júna penzijné spoločnosti uzavreli viac ako 27 000 zmlúv o vstupe do druhého piliera. Tak sa celkový počet sporiteľov, ktorí vstúpili, prešvihol cez 70 000. Počet ľudí, ktorí vstúpili za prvý polrok do druhého piliera, je nižší, ako sa čakalo...“

Pýtate sa, ako tieto dve správy súvisia? Bolo úplne viditeľné, že zavedenie druhého dôchodkového pilieru v Čechách je nechcené dieťa a jeho propagácia bola skôr negatívna. Keby štát radšej použil tých „zlikvidovaných“ sto miliónov na objektívne vysvetlenie nutnosti druhého piliera, tak počty sporiteľov by boli určite vyššie. Je fascinujúce, ako sa v štátnej mašinérii môže len tak vyhodiť sto miliónov z peňazí všetkých ľudí. Je zrejmé, že stále v našich krajinách nevnímame štátne ako naše. Peniaze štátu, čiže všetkých, čiže nikoho?

Rekonštrukcia a zavedenie lepšieho dôchodkového systému je výzva a nevyhnutnosť pre obyvateľov každej krajiny. Pred dvomi rokmi sme s kolegami pripravovali projekt vstupu do českej dôchodkovej reformy. Po oznámení konečných podmienok pre klientov, pre distribúciu a podľa rétoriky štátnych úradníkov nám však bolo jasné, že druhý pilier nebude zavedený úspešne. Ohľadne nastavenia parametrov dôchodkových systémov a formy ich distribúcie môžeme viesť diskusie. No nik nemôže spochybniť fakt, že Európa postupne vymiera a na financovanie dôchodkov peniaze v štátnej kase v súčasných modeloch nebudú.

Štát a politici, ktorým sme dali dôveru, sa ako správcovia našich peňazí v rozpočte musia správať zodpovedne. Na nerozumné plytvanie ich nemáme dostatok a nemáme ani čas na experimentovanie a politické handrkovanie.

Každý máme svoj diel zodpovednosti – za svoje rozhodnutia, za svoje rodiny a tiež za politikov, ktorých sme si vybrali. So zavádzaním nových, akokoľvek dobrých projektov, je to ako so štartom lietadla. Ak sa pilotovi nepodarí vzlietnuť hneď na prvýkrát, cestujúci sú pri následnom štarte oveľa viac vystresovaní.

Peter Krištofovič, zakladateľ Salve Group

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:06