StoryEditor

Realitná horúčka je späť. Developeri oprašujú výkresy

09.12.2015, 23:00
Developeri zažívajú hody. Ľudia sa vďaka lacným hypotékam obzerajú po drahších bytoch.

Developeri po kríze opäť zažívajú zlaté časy. V treťom štvrťroku sa začalo na Slovensku stavať až o štvrtinu viac bytov ako v rovnakom období minulého roka. Ide o najlepší pokrízový výsledok v tejto časti roka.

Byty na papieri

Dopyt po bytoch je hlavne v Bratislave a Košiciach, a to najmä po novostavbách a developerských projektoch, nie po secondhandových bytoch, odkázali nám z tlačového oddelenia Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Ľudia majú chuť investovať do vlastného bývania a nové projekty miznú už z papiera. Byty v novostavbe sa teda kupujú ešte predtým, než ich investor postaví. „Klienti uprednostňujú kúpu novostavby pred starým bytom. Obzerajú sa aj po drahších nehnuteľnostiach,“ povedala riaditeľka Bond Reality Daniela Danihel Rážová.

Rastúci záujem o byty postupne začína nafukovať aj ceny nehnuteľností. Dominantnú úlohu zohrávajú pri cenotvorbe podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša hlavne väčšie mestá, najmä Bratislava a Košice. Cena bytov v hlavnom meste je už na päťročnom maxime. Stále však zaplatíte za štvorcový meter o pätinu menej ako tesne pred krízou, keď ceny realít dosiahli strop.

Stavia sa rozumnejšie

Banky sa v poslednom čase viac vrhli na financovanie developerských projektov. „Majú prebytok peňazí, ktoré potrebujú niekde umiestniť,“ vysvetľuje analytik Finančného Kompasu Maroš Ovčarik. Niektoré dokonca zvyšovali limity, ktoré majú vyčlenené na projekty.

Rovnakým tempom ako dnes sa stavalo aj pred krízou, vtedy však developeri neodhadli trh. Byty nestavali na mieru klientom. „Dnes sa investori nepúšťajú do stavieb, pokiaľ nemajú isté, že sa im investícia vráti,“ hovorí analytik portálu Finančná Hitparáda Pavel Škriniar. Terajší rast je spôsobený aj tým, že sa spúšťajú odložené projekty z čias krízy.

Otázne je, o koľko sa prestrelí

Ľudia sa obzerajú po bývaní aj kvôli lacným hypotékam. Európska centrálna banka minulý týždeň predĺžila kvantitatívne uvoľňovanie, úroky zostanú ešte nejaký čas nízke. Objem poskytnutých hypoték medziročne stále rastie, ale v posledných mesiacoch sa spomalil. Kým na začiatku roka bol nárast viac ako 30-percentný, za posledný mesiac to bolo už len niečo nad jedno percento. Prispieva tomu i odporúčanie Národnej banky Slovenska, ktorá radí bankám už nepreplácať hypotékou viac ako 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. Má to zabrániť nadmernému zadlžovaniu Slovákov a vzniku ďalšej realitnej bubliny. „Nesprávne odhadnutie dopytu je bežná súčasť ekonomiky. Takáto situácia pravdepodobne nastane. Otázne je, o koľko sa prestrelí,“ povedal analytik Tatra Banky Boris Fojtík s tým, že podľa neho nie je dobrým znakom, že sa byty kupujú z papiera. Ak sa podľa neho podarí realizovať väčšinu ohlásených projektov, na realitný trh to prinesie väčšiu rovnováhu. „Či ide o nadmernú výstavbu, alebo lepšie povedané o výstavbu, ktorú momentálne vyžaduje trh a zákazník, uvidíme,“ dodáva Gábriš.

V posledných mesiacoch pribudlo viacero nových projektov. V lete sa napríklad spustila prvá etapa projektu Bory Mall i stavba City Park Ružinov. Na jeseň sa pridala rekonštrukcia objektu Bezručova Residence a spustil sa i odložený projekt spred krízy Nové Slovany.

01 - Modified: 2007-12-03 20:13:52 - Feat.: 0 - Title: Najvyššiu nezamestnanosť v únii má Slovensko
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 04 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 05 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:42