StoryEditor

Polyston využil vývoj. Na trh dal unikát

25.04.2013, 00:00

Na myšlienke a vývoji unikátneho produktu pred 13 rokmi založili firmu a postavili podnikanie. Dnes spoločnosť Polyston pripravuje zásadný prienik na nové trhy. S expanziou má výrobcovi pracovných dosiek v Badíne pri Banskej Bystrici pomôcť nová investícia.

Posunuli hranice teploty
Polyston doteraz vyrábal takmer len hotové výrobky najmä na kuchynské a medicínske použitie. Nová odlievacia linka za dva milióny eur mu umožní produkovať aj polotovary v podobe veľkoplošných platní. "To nám značne rozšíri okruh potenciálnych zákazníkov. Na trhu je veľa odberateľov, ktorí ich potrebujú," vysvetľuje konateľ spoločnosti Ivan Koša.

Základom novej výroby bude spomínaný umelý minerálny materiál Polyston. "Pracovné dosky sa bežne vyrábali z materiálov s tepelnou odolnosťou 130 stupňov Celzia. My sme prišli s alternatívou, ktorá vie vzdorovať až 460 stupňom," vysvetľuje podstatu inovácie svojho vlajkového produktu. "Aj keď zvýšená odolnosť išla na úkor ohybnosti, pre mnohých odberateľov bola rozhodujúca práve teplota," dodáva. Koša zdôrazňuje, že vlastný výskum a vývoj je naďalej prioritou firmy. "Sám ako konateľ mu venujem tretinu všetkého času a aktívne pôsobím aj v laboratóriu. Ide o jediný spôsob, ako sa úspešne presadiť na trhu v časoch krízy," tvrdí. V nedostatku vlastného vývoja vidí aj problém celej krajiny. "Slovensko potrebuje viac svojich vynálezov, patentov a originálne vyvinutých produktov, aby napredovalo," dodal. Polyston nedávno v banskobystrickej nemocnici napríklad otestoval špeciálny umývadlový blok, ktorý minimalizuje prienik nečistôt baktérií na ruky chirurgov. Vo vývoji sú teraz nové materiály využívajúce keramiku a nové povrchy.

Pomoc pre slabozrakých
Polyston dnes zamestnáva okolo 45 ľudí. Vďaka investícii vytvorí 10 nových pracovných miest. Cieľovými krajinami pre expanziu sú Nemecko a Rakúsko. "Tiež máme zacielené na Maďarsko, rozpracovaný vstup je už aj do Srbska a Ruska," spresňuje Koša.

Teraz je hlavným trhom Česko a Slovensko, kde firma dodáva aj lídrom vo výrobe kuchýň Sykora a Hanák. S exportom do iných častí sveta však už má skúsenosti. "Realizovali sme dodávky napríklad do Thajska a Vietnamu. Išlo o segment nukleárnej medicíny, kde odberateľov zaujali vlastnosti našich antibakteriálnych povrchov," spresnil. Niekedy sa Bystričania stretnú aj s netradičnými zákazkami. "V budapeštianskom akváriu potrebovali povrchy, ktoré by v prípade výpadku prúdu kvôli bezpečnosti vydávali svetlo," hovorí. Na podobnom luminizačnom princípe ponúkajú riešenia pre ľudí so zrakovým postihnutím. "Hoci nevidia, vnímajú určité kontrasty farieb. Týmto ľuďom môžeme uľahčiť život pri orientácii v kúpeľni či kuchyni," dodal. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:01