StoryEditor

Alza môže v Česku ušetriť desiatky miliónov korún. Cez našu banku

10.03.2014, 13:03

Najväčší český internetový predajca elektroniky Alza sa novým spôsobom snaží znížiť poplatky, ktoré obchodníci platia bankám. O prevod peňazí cez platobnú bránu sa Alze už vyše mesiaca miesto Českej spořitelne stará tretia najväčšia slovenská banka - Tatra banka.

Alza tým chce zjavne profitovať z lacnejších medzibankových poplatkov, ktoré EÚ stanovila pre cezhraničné platby kartami.

Hovorkyňa Alzy Šárka Jakoubková potvrdzuje, že pre on-line platby kartou firma využíva Tatra banku od 22. januára kvôli optimalizácii nákladov. Samotná Tatra banka sa pritom ani veľmi nemusela snažiť ponúknuť Alze lepšie podmienky. Urobila to za ňu Európska komisia.

Tá pre cezhraničné platby zastropovala poplatky, ktoré platí banka obchodníka banke (interchange fee), ktorá vydala platobnú kartu. Únia ich stanovila maximálne na 0,2 percenta z platby debetnou a 0,3 percenta z platby kreditnou kartou. V Česku sa tieto poplatky teraz pohybujú okolo 1 percenta z transakcie.

Hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová českým HN potvrdila, že v prípade kariet použitých na e-shope Alza.cz Tatra banka používa interchange fee pre cezhraničné platby. Alza výšku poplatkov Tatra banke ani z toho očakávané úspory nechce komentovať.

Minuloročné tržby Alzy v Česku a na u nás boli 9,2 miliardy korún. Podľa expertných odhadov jej môže platobná brána Tatra banky ušetriť ročne desiatky miliónov korún.

Spôsob, akým Alza.cz unikla vyššom výmenným poplatkom v Česku, je zatiaľ ojedinelý. "Pri realizácii kartovej transakcie cez internet spolupracuje spoločnosť Alza.cz so svojou dcérskou spoločnosťou Alza.sk. Tá je v rámci prijímania kreditných kariet cez internet zmluvným partnerom Tatra banky," vysvetľuje cestu k poplatkovej úspore Šárka Jakoubková hovorkyňa Alzy.

Peniaze z Česka tak putujú do Alzy.sk a tá platbu zúčtuje materskej Alze.cz. Podľa informácií z trhu podobný spôsob doteraz využilo len pár malých internetových obchodov.

Postup Alzy napadla Česká spořitelna. Sťažuje sa kartovej asociácii, že Tatra banka nedodržala pravidlá pre cezhraničnú platbu. Za tú je považovaný prípad, keď obchodník, u ktorého zákazník platí, je v inej krajine ako vydavateľ karty.

Šéf MasterCard v Česku Miroslav Lukeš povedal, že postup Tatra banky asociácia skúma. Podľa neoficiálneho vyjadrenia Visy o porušenie pravidiel nejde.

Prechod Alzy k Tatra banke pocíti nielen Česká spořitelna ako zúčtovacia banka. Výnosy z poplatkov sa znížia všetkým bankám, ktorých klienti v e-shope Alzy platia kartami. Jej web denne navštívi asi 200 tisíc ľudí.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2006-02-21 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Potravinársky priemysel vlani so ziskom 4,559 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:17 - Feat.: - Title: Banky nasadajú na novú vlnu. Dva veľké finančné domy plošne zvyšujú dôležitý poplatok 02 - Modified: 2024-03-28 07:57:19 - Feat.: - Title: Inovatívna aplikácia TABI od Tatra banky naučí deti rozumieť peniazom 03 - Modified: 2024-02-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova lobby Tatra Banky v znamení jednoduchosti, modernosti, a efektivite: Architekti vniesli do banky zen 04 - Modified: 2024-01-17 09:51:22 - Feat.: - Title: Tatra banka prináša novú galériu platobných kariet s dielami umelcov 05 - Modified: 2024-01-11 08:21:30 - Feat.: - Title: Štát hodil svoj hypotekárny nápad na banky. Europoslanec a expert na dane vidí v celej pomoci zádrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:01