StoryEditor

Grécko prijalo euro podvodom, z eurozóny ho však nedostanú

15.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Európska komisia i grécka vláda včera potvrdili, že Grécko prijalo v roku 2001 spoločnú menu euro na základe nesprávnych štatistických údajov. Tie totiž vykazovali omnoho nižší rozpočtový deficit, ako bol v skutočnosti.

"Ukázalo sa, že rozpočtový deficit bol nad povolenou hranicou hranicou troch percent HDP každý rok od roku 1999," priznal včera v Aténach grécky minister financií Jorgos Alogoskufis. Deficit podľa ministerstva financií prekročil tri percentá aj v roku 1999, rozhodujúcom pre vstup Grécka do eurozóny.
Podľa komisie neexistujú žiadne právne možnosti, ako zvrátiť rozhodnutie prijať Grécko do eurozóny. "Náš právny servis je toho názoru, že neexistuje možnosť, ako sa vrátiť. Prijatie Grécka sa uskutočnilo na základe konvergenčnej správy, ktorá bola vyhotovená podľa vtedajších čísel a metodiky. Vtedy to nebolo spochybňované," uviedol hovorca Európskej komisie Gerassimos Thomas. Brusel však v najbližších týždňoch rozhodne, či treba proti Aténam prijať sankcie, napríklad pozastaviť príjmy zo spoločného rozpočtu únie.

01 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vymenovaný náčelník štábu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:39