StoryEditor

Po 23 rokoch nahradí starú dunajskú kompu nová, väčšia a výkonnejšia loď

01.07.2015, 16:09
Autor:
redred
Nová dunajská kompa zvládne aj väčšie vlny a nepoháňa ju vrtuľa, ale moderné trysky

Po 23 rokoch prevádzky nahrádza starú dunajskú kompu, ktorá denne premáva na prívodnom dunajskom kanály medzi obcami Kyselica a Vojka nad Dunajom, nové plavidlo. Novú kompu dnes odštartovali starostovia obcí Kyselica, Vojka nad Dunajom, Dobrohošť, Bodíky, Rohovce, Horný Bar a generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, Ladislav Lazár. Po novej kompe volali starostovia obcí už niekoľko rokov. Stará kompa sa totiž často kazila a nebola schopná plavby pri zhoršenom počasí.

„Nová kompa je nielen krajšia, ale najmä je nová, výkonnejšia a odvezie viac ľudí a áut. Zvládne aj horšie počasie, nárazový vietor a väčšie vlny, takže jej prevádzka bude plynulejšia a lepšie poslúži tunajším obyvateľom“, povedal Ladislav Lazár a dodal, že nová kompa nemá vrtuľový, ale tryskový pohon, čo jej umožní premávať aj situácii, kedy dunajský tok prináša po vode rôzne prekážky – najmä drevo a kroviny. Podľa Lazára zároveň Vodohospodárska výstavba rozhodla, že prevádzková doba novej kompy sa rozšíri denne o 2,5 hodiny, čo prispeje väčšiemu komfortu pre ľudí.

Dunajskú kompu denne využívajú nielen miestni obyvatelia, ktorí takto šetria veľa kilometrov, ale aj turisti, cyklisti a iní návštevníci. Kompa je od začiatku svojej prevádzky pre cestujúcich zadarmo a jej chod financuje Vodohospodárska výstavba, š.p. Starostovia okolitých obcí privítali, že ich problémy nezostali nepovšimnuté a sľuby, ktoré dostali sú premenené na skutočnosť. „Od začiatku prípravy, výstavby a prevádzky vodného diela nám bolo sľúbených veľa vecí. V prvej etape sa nám len sľubovalo, v druhej etape nám ani nesľúbili ani s nami nejednali ohľadom našich problémov. Od roku 2012 sa nielen sľubuje, ale sa aj koná. Ale čo je najdôležitejšie, koná sa v prospech ľudí, čoho dôkazom je aj nová kompa“, hovorí Donald Álló, starosta obce Vojka nad Dunajom.

„Kompa síce nenahradí cestu, ale to nikto nikdy ani neočakával. Snažíme sa ale obciam a občanom, ktorí v nich žijú, maximálne zjednodušiť život a občiansky komfort, ktorý do istej miery obmedzilo spustenie prevádzky vodného diela Gabčíkovo. Preto som rád, že túto novú kompu môžeme dnes spoločne odštartovať“, povedal Ladislav Lazár, podľa ktorého si obce a miestni obyvatelia novú kompu jednoznačne zaslúžili.

01 - Modified: 2007-07-11 11:26:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko sa približuje k splneniu maastrichtských kritérií
01 - Modified: 2021-07-18 11:31:59 - Feat.: - Title: Povodňová vlna z Nemecka a Rakúska sa začína prejavovať už aj v Bratislave. Takto stúpne hladina Dunaja 02 - Modified: 2019-05-30 12:18:15 - Feat.: - Title: Hladina Dunaja stúpa. Pozrite sa, ako to vyzerá v Bratislave 03 - Modified: 2019-05-18 12:32:36 - Feat.: - Title: V Strečne začala opäť premávať kompa, vodičom ušetrí kilometre do Terchovej 04 - Modified: 2019-03-21 14:27:36 - Feat.: - Title: Nezvyčajne za hranice. Vie auto plávať? 05 - Modified: 2018-02-14 10:51:36 - Feat.: - Title: Maďarsko spojí so Slovenskom nový cyklomost. Postavia ho cez staré koryto Dunaja
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:56