StoryEditor

Hotel postavili v dedine, ktorá vymrela. Vyberte realitnú opachu roka

23.12.2014, 23:00
Mal to byť hotel, ktorý kapacitou mnohonásobne prevýši počet obyvateľov dediny, ktorej sídli. Vznikla však z neho iba opacha.

O titul realitná opacha roka sa uchádzajú tieto stavby

Predstavte si hotel, ktorý má takú kapacitu, že dokáže ubytovať celú dedinu, v ktorej sídli. A nezostal len pri tom. Kapacita by prekročila obyvateľov dvoj-, troj- a dokonca aj päťnásobne. V zahraničných dovolenkových destináciách nič nezvyčajné. Na Slovensku skôr veľká výnimka. Ak k tomu prirátame lokalitu na východe Slovenska a zanedbateľný turistický potenciál, výsledkom by mal byť projekt dopredu odsúdený na neúspech. No, tak ako v podobných  prípadoch, aj tu nájdeme slovíčko „ALE“. Dedina, v  ktorej hotel začali stavať, má dnes len šiestich obyvateľov s trvalým bydliskom. Vymrela. Ako dedinu ju už neeviduje ani internetový vyhľadávač Google. Zachrániť ju mohol práve pripravovaný hotel. Plány jeho majiteľa totiž boli na región severovýchodného Slovenska veľkolepé...


Hlasovať za Realitnú opachu roka môžete tu


Na rázcestí v obci Staškovce odbočujeme doľava. Tabule ukazujú obec Miková (mimochodom, rodisko rodičov Andyho Warhola) a obce Vladiča. Cesty toho pamätajú veľa. Záplata na záplate, výmoľ na výmoli. Že by sa dočkali skorej opravy, je málo pravdepodobné. Obyvateľov tu  totiž počítajú na desiatky. Neoplatilo by sa. Kedysi sa dolina mohla pochváliť piatimi dedinami (Nižná a Vyšná Vladiča, Malá a Veľká Driečna, Suchá). Dnes je všetko minulosťou. Aj povojnové roky sa podpísali pod to, že päť obcí nahradila len jedna – Vladiča. Aj keď nasilu spojené, inej možnosti ani nebolo.

Mierime do Driečnej. Obce, za ktorou nie je už nič. Len poľské hranice a husté lesy, v  ktorých miestni pozorujú často aj medvede. Je nedeľa napoludnie a v dedine je len pár dovolenkárov. Potomkov rodákov. „Ja ich nazývam bociany. Prídu na leto, zasadia si zeleninu a v septembri zasa odídu,“ hovorí s  úsmevom Ján Melničák, rodák z  Driečnej. Aj on, podobne ako desiatky ďalších rodín, obec opustil. Dnes žije v neďalekých Medzilaborciach. „Ako-tak to v Driečne žije len v lete,“ hovorí.  

Driečna sa pritom môže pýšiť bohatou históriou. Ešte v  roku 1942 ju mapy evidovali ako dve obce. Malú a Veľkú Driečnu. Obe mali spolu viac ako 420 obyvateľov. Obce rozdeľoval len potok. Paradoxne, ten bol aj hranicou Šarišskej a Zemplínskej župy. Takže obce sídlili v rôznych župách. 


Viac o stavbe, ktorá mala spasiť celú dedinu, sa dozviete tu

01 - Modified: 2007-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Správam STV velia ženy
01 - Modified: 2017-12-11 19:39:53 - Feat.: - Title: Z najmodernejšej stavby ruina. Vstup do Schenghenu spečatil osud colnice 02 - Modified: 2017-11-27 17:11:02 - Feat.: - Title: Nástup komunizmu pochoval na Slovensku historický skvost 03 - Modified: 2017-11-21 14:30:22 - Feat.: - Title: Najstarší cukrovar Európy stál na Slovensku. Dnes sú z neho iba ruiny 04 - Modified: 2017-11-14 16:12:03 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť 05 - Modified: 2017-11-14 15:13:39 - Feat.: - Title: Budove v Bratislave hrozilo, že sa zrúti. V priebehu dvoch týždňov sa musela vyprázdniť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:31