StoryEditor

Aká je ideálna práca pre Slovákov? Pozrite si veľký prehľad výhod

30.05.2015, 00:00
Masáže či preplatený bazén. Aj takéto benefity ponúkajú slovenské firmy.

Nechodiť do roboty každý deň na ôsmu ráno. Ale odrobiť si klasických osem hodín, kedy vám to vyhovuje. Práve pohyblivý pracovný čas patrí k najobľúbenejším benefitom zamestnancov u nás. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádza z prieskumu agentúry Eurofound za rok 2013. Prieskum ukázal, že až 56 percent podnikov ponúka výhodu flexibilného pracovného času, ktorý využíva minimálne pätina zamestnancov. „To je tesne nad priemerom Európskej únie. Lídrom je v tomto smere Fínsko, kde rovnakému podielu zamestnancov poskytuje takýto benefit zhruba osem z desiatich podnikov. Naopak, v Chorvátsku a Bulharsku to je len približne štvrtina spoločností,“ povedala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. U nás napríklad zamestnanci mobilného operátora O2 musia byť na pracovisku medzi 10.00 a 15.00 h. a zvyšný pracovný čas si môžu odpracovať individuálne v rámci svojej pracovnej zodpovednosti, informovala hovorkyňa O2 Martina Jamrichová. 

Rozšírené benefity
K častým benefitom patrí už dlhší čas aj organizovanie rôznych firemných akcií. „V roku 2015 tento benefit deklarovalo 25 percent zamestnancov, v minulom roku to bolo 22 percent zamestnancov,“ povedal projektový manažér Platy.sk a zamestnanec najväčšieho pracovného portálu u nás Profesia Miroslav Dravecký. Ďalším najrozšírenejším benefitom patrí podľa neho vzdelávanie. Podľa portálu Platy.sk ním disponuje 19 percent zamestnancov, čo je rovnaký podiel ľudí ako v minulom roku. „Prvú trojku najrozšírenejších benefitov uzatvára poskytovanie nápojov na pracovisku zadarmo, čím sa myslí poskytnutie občerstvenia ako káva, čaj či minerálky,“ dodal Dravecký. Tento benefit má k dispozícii 19 percent zamestnancov. Naopak najmenej poskytovaný benefit je podľa štatistiky portálu Platy.sk príspevok na bývanie, ktorý v roku 2015 deklaruje iba jedno percento zamestnancov. „Od roku 2013 vidíme trend, že čím ďalej tým menej zamestnancov uvádza, že nemá žiadny benefit. V roku 2015 to tvrdí 33 percent zamestnancov, v roku 2013 to bolo 35 percent zamestnancov,“ uzavrel.
Podľa prieskumu Poštovej banky trávia štyria z desiatich zamestnancov v práci viac ako 40 hodín týždenne. Za tieto nadčasy, pri štandardnom osemhodinovom pracovnom čase, iba štvrtina podnikov na Slovensku umožňuje svojim pracovníkom zobrať si náhradné voľno. „No sme na tom stále lepšie v rámci Európskej únie ako takej, v ktorej náhradné voľno neposkytuje žiadnemu zo zamestnancov približne každá tretia spoločnosť,“ uviedla Ondrová. Aj v tomto prípade sa oplatí byť napríklad fínskym zamestnancom. Až 84,5 percenta podnikov vo Fínsku totiž vymieňa všetkým zamestnancom hodiny odpracované navyše za deň voľna a 11,4 percenta aspoň niektorým. Naopak v južanskom Cypre a Grécku si voľno navyše neužijú pracovníci až takmer siedmich z desiatich firiem.

Čo reálne ponúkajú slovenské firmy
K obľúbeným príspevkom pre zamestnancov patria poukážky na kultúrne či športové vyžitie. Tie ponúkajú napríklad IT firma Accenture, automobilka Volkswagen, mobilný operátor Orange či O2. K netradičnejším benefitom patrí napríklad masér, ktorý chodí priamo do firmy Accenture a je k dispozícii pre zamestnancov. Okrem maséra firma ponúka svojim pracovníkom i bonus pri narodení dieťaťa, bonus pri príležitosti svadby, bonus pri odchode na materskú dovolenku či doplnkové dôchodkové poistenie. „Naši zamestnanci môžu využívať aj telocvičňu a plaváreň, ktoré im zabezpečujeme, jazykové kurzy, zvýhodnený balík služieb vo vybranej banke, zvýhodnené podmienky na získanie kreditnej karty či očné vyšetrenie v medicínskom centre,“ povedala riaditeľka pre ľudské zdroje Accenture Zuzana Guller. Vo firme majú aj detský kútik pre deti zamestnancov, ktorý je k dispozícii každý pracovný deň.

Automobilka Volkswagen sa okrem príspevkov pri pracovnom jubileu či pri narodení dieťaťa stará o svojich ľudí aj zo zdravotnej stránky. Zamestnanci totiž môžu využívať zdravotné stredisko v areáli, respektíve špeciálny preventívny zdravotný program. Pracujúci vo Volkswagene môžu využívať aj zľavy na nákup v rôznych obchodoch po Slovensku a na nákup koncernových vozidiel. „Naši zamestnanci mali veľký záujem o operatívny lízing vozidiel. Zaviedli sme ho v roku 2014 na základe ich požiadaviek a v súčasnosti ho využíva už viac ako 400 zamestnancov,“ spresnil hovorca Volkswagenu Slovakia Vladimír Machalík.

Medzi najobľúbenejšie benefity v automobilke KIA zas podľa jej hovorcu Jozefa Bačé patrí príspevok na priamu autobusovú dopravu do práce v rámci celého žilinského regiónu, zľava na kúpu automobilov či príspevok na hypotéku pre vybraných zamestnancov. Popri 13. (55 percent zo základnej mzdy) a 14. (do 80 percent zo základnej mzdy) plate  spoločnosť vypláca svojim zamestnancom každý štvrťrok motivačný bonus vo výške 30 percent základnej mzdy a na konci roka bonus za splnenie ročného plánu. „Ten v tomto roku dosiahne pravdepodobne viac ako 700 eur,“ dodal Bačé.

O2 ponúka svojim zamestnancom okrem športovísk, dvoch dní voľna nad rámec zákona alebo teambuildingových aktivít aj zľavy na ich mobilné služby pre nich, ich rodinu a aj priateľov. „Pre zamestnancov, ktorým to umožňuje charakter ich práce, je najobľúbenejším benefitom práca z domu,“ dodala hovorkyňa O2 Martina Jamrichová. Vzhľadom na to, že v niektorých segmentoch je práca z domu akceptovaná, spoločnosti na tento benefit nadväzujú ďalším benefitom – preplácaním domáceho internetu, podotkol Dravecký z Profesie.

Zamestnancom spoločnosti Orange spríjemňujú zas prácu benefity vo forme rekondičných pobytov, príspevku na doplnkové dôchodkové poistenie či nadštandardných zdravotných prehliadok, príspevku na detské letné tábory, permanentiek na masáže či výhodnejších ponúk na služby firmy. „Aktuálne spúšťame nový benefit v podobe voľných vstupov na plaváreň v Banskej Bystrici, ktorý bol vytvorený na základe podnetu od zamestnancov,“ povedala hovorkyňa Orange Alexandra Piskunová.

ANKETA: Po akom benefite je vo vašej firme najväčší dopyt?
Zuzana Guller,
riaditeľka pre ľudské zdroje Accenture
Podľa našich interných prieskumov zamestnanci najviac oceňujú kompenzáciu mzdy počas PN a OČR, extra dni voľna, poukážky na šport a kultúru, flexibilné možnosti práce a tiež preplácanie nadčasov.
Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu Slovakia
Prieskumy spokojnosti s poskytovanými benefitmi robíme pravidelne niekoľkokrát do roka. Naši zamestnanci majú najväčší záujem o príspevky na dovolenky v zahraničí a zamestnanecké bezúročné pôžičky. Firma poskytne zamestnancovi bezúročnú pôžičku na bývanie až do výšky 16 600 eur. Ide o pôžičku s nulovým úrokom. Zamestnanec tak postupne spláca len týchto 16 600 eur.
Alexandra Piskunová, hovorkyňa Orange
Najviac využívanými benefitmi sú rekondičné pobyty, univerzálne poukážky a nadštandardné zdravotné prehliadky.
Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia
Medzi najobľúbenejšie benefity našich zamestnancov patrí zamestnanecká autobusová doprava, prostredníctvom ktorej spoločnosť zabezpečuje zamestnancom transport do práce a z nej v rámci celého žilinského regiónu.
Martina Jamrichová, hovorkyňa O2
Každá zamestnanecká skupina má iné preferencie benefitov, napríklad pre zamestnancov, ktorým to umožňuje charakter ich práce, je najobľúbenejším benefitom práve práca z domu.

01 - Modified: 2007-06-13 09:23:00 - Feat.: 0 - Title: Chorvátski politici vs. YouTube
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:40