StoryEditor

Fico chce vracať peniaze za plyn

16.03.2015, 23:00
Štátny podnik má skončiť v zisku niekoľko desiatok miliónov eur.

Materská spoločnosť Slovenského plynárenského prerábala najmä na predaji plynu domácnostiam. Po necelom roku sa hospodárenie zlepšuje. Podľa zistení HN má Slovenský plynárenský priemysel za minulý rok skončiť v kladných číslach. A to dokonca v hodnote niekoľko desiatok miliónov eur. Samotný Slovenský plynárenský priemysel tieto zistenia HN nekomentoval. „K finančným výsledkom sa môžeme vyjadrovať až po odsúhlasení výročnej správy,“ povedal hovorca podniku Michal Holeš.

Kupujeme lacnejšie

Dôvody najnovších čísiel môžu byť viaceré. Jedným z nich však má byť vlaňajšia zmena vzorca od dodávateľa plynu, ruského štátneho gigantu Gazprom. Po novom sa ceny ropy a ropných produktov do konečnej ceny dostávajú menej ako spolovice. Jej zvyšok majú tvoriť ceny na spotových trhoch. Takýto mechanizmus tak mal spôsobiť skutočnosť, že plyn od Rusov nakupujeme lacnejšie. „Môžeme povedať, že mechanizmus výpočtu ceny dnes podstatne viac odráža ceny na medzinárodných trhoch,“ dodal Holeš.

Práve nižšie ceny od Rusov a možný zisk Slovenského plynárenského priemyslu môžu ľuďom priniesť dobré správy. Inak povedané – mohli by platiť menej za plyn. „Určité zlacnenie by mohlo byť,“ domnieva sa energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr. O koľko presne by plyn mohol klesnúť, neodhadol.

Konečný verdikt podľa neho bude závisieť od viacerých faktorov. Napríklad aj od vývoja kurzu eura oproti doláru. Minulý týždeň sa euro oproti doláru pohybovalo na 12-ročných minimách, keď bolo za necelých 1,08 za dolár. Do hry však môžu vstupovať aj ďalšie faktory. „Ďalší cenový vývoj bude závisieť od výsledku ďalších rusko-ukrajinských rokovaní o letnom energetickom balíčku,“ vraví analytik portálu energiaprevas Jozef Badida. Na spresnenie – Ukrajinci s Rusmi budú vyjednávať o cenách za dodávky plynu počas leta.

Štát však vidí svoje a chce znížiť ceny plynu o dvojciferné číslo. V tomto a budúcom roku by tak mali ľudia platiť menej o viac ako 10 percent. „Za záväzkom si stojíme a dodržíme ho,“ napísal vo svojom stanovisku tlačový odbor Úradu vlády. Faktom ale je, že v súčasnosti plyn pre domácnosti podľa rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetvií len o zhruba jedno percento.

Okrem toho ľudia by sa mali tešiť aj na ďalšiu novinku. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) chystá vratky pre domácnosti. Tie by mali začať fungovať už od roka 2016. Ako povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková, týkať sa budú len domácností so štandardným odberom plynu, teda s odberom na varenie a kúrenie. Konkrétnosti však ešte nie sú stanovené.

Zmeny aj ostatných

Náš štátny podnik nie jediným, ktorému sa tento vzorec mal meniť. Ruský Gazprom tieto vzorce mal zmeniť aj významným európskym dodávateľom plynu. Medzi nich patrí napríklad nemecký RWE či francúzsky Gaz de France. Tí však tieto informácie nepotvrdili, rovnako ich nepotvrdil ani Gazprom. „Rokovania stále prebiehajú a my sa nebudeme vyjadrovať k ich detailom,“ napísala vo svojom stanovisku spoločnosť.

 

Vývoj trhu je nestabilný

Michal Šnobr, energetický analytik J&T Banky, pre HN:

Aktuálne vývoj ovplyvňuje vývoj kurzu oproti doláru či rýchle zmeny podmienok na trhu, vraví Šnobr.

Slovenský plynárenský priemysel má za minulý rok skončiť v zisku. Môže to znamenať zlacnenie plynu?

Určite sa tam priestor na znižovanie cien do budúcnosti vytvára. Deje sa to práve vďaka možnostiam zlacňovania plynu z Ruska. Na druhej strane ide proti tomuto trendu vývoj kurzu eura oproti doláru.

Čo bude mať teda väčší vplyv na ceny. Zisk SPP alebo kurz eura, ktorý môže mať opačný vplyv?

Priestor na zlacňovanie plynu existuje a indikácia je správna, avšak časovo sa to rozchádza. My hovoríme o zisku za obdobie dozadu, ale ideme predpovedať vývoj cien dopredu. Je preto veľmi ťažké predpovedať vývoj. Hospodársky výsledok za rok 2015 totiž môže byť iný.

Môžu teda spotrebitelia očakávať, že sa znižovanie cien dotkne aj ich peňaženiek?

Na Slovensku hrá významnú úlohu určitá cenotvorba zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Vieme, že sú tam požiadavky v súvislosti s cenami plynu. I toto môže mať vplyv na konečné ceny.

Čo ešte to môže ovplyvniť?

Aktuálne je vo veci časová nezhoda. Ovplyvňuje to vývoj kurzu euro – dolár, ako aj rýchle zmeny podmienok na trhu. Nedá sa preto jednoznačne povedať, že hospodársky výsledok môže ukazovať na vývoj cien plynu v roku 2015. Vývoj je momentálne nestabilný.

01 - Modified: 2007-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-25 09:48:42 - Feat.: - Title: Ceny energií na burzách v minulom týždni opäť mierne rástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:58