StoryEditor

Nezhody v Taliansku tlačia na dlhopisy

27.02.2013, 23:00

Patová politická situácia v Taliansku má nový ohlas na trhoch. Rím včera síce predal dlhopisy, no výnosy z desaťročných vzrástli zo 4,17 percenta na 4,83 percenta. „Keďže Taliansko tak skoro vládu nebude mať, respektíve je možnosť, že nová vláda sa uberie výrazne inou cestou ako šetrením, tak výnosy pri nasledujúcej aukcii môžu narásť až ku kritickým hodnotám, čo bude znamenať veľký problém pre celú eurozónu,“ tvrdí analytik portálu forexpro František Bizovský.

Nedostatok trpezlivosti
Situácia v Taliansku sa ani dva dni po voľbách nevyjasňuje. Víťaz volieb Pier Luigi Bersani, ale ani jeho najvážnejší oponent Silvio Berlusconi nevedia zostaviť koalíciu. Trpezlivosť tak začína dochádzať prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi, ktorý údajne zvažuje skončiť patovú situáciu nevymenovaním premiéra na základe volieb. Ako informoval belgický spravodajský portál BFMTV, hrozí, že prezident rozpustí parlament a vytvorí novú úradnícku vládu, ktorá by opäť pripravila ďalšie predčasné voľby.

„Dôsledok talianskych volieb a neistota okolitého sveta rozrušila stratégov, ekonómov a analytikov,“ približuje akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry. Ekonómovia sa včera obávali najmä o to, že spomínaná aukcia štátnych dlhopisov nemusí skončiť šťastne. Rímu sa síce podarilo predať dlhopisy, no s vyšším úročením. Aj preto analytici varujú, že ďalšia aukcia už takto šťastne dopadnúť nemusí.

Za úspešným dopytom po talianskom dlhu totiž stoja najmä domáce banky, ktoré dlhopisy skupovali, aby upokojili situáciu. Mohlo by sa tak stať, ak budú pokračovať nezhody medzi politikmi. Niektorí experti sú skeptickí a tvrdia, že tento stav môže pretrvať aj pol roka. Analytici Citigroup dokonca varovali, že kombinácia politických nezhôd a rastúcich výnosov na dlhopisoch môže krajinu doviesť až k žiadosti o finančnú pomoc.

Rozhojdané akcie
Na správy z Talianska reagujú od začiatku týždňa aj akciové trhy. Kým v utorok akcie zaznamenali pokles, situácia sa včera upokojila a zaznamenali mierne rasty. Nakopli ich aj štatistiky Bloombergu, ktoré ukazujú, že krajina by mohla dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Problémový však naďalej zostáva ekonomický rast.

„Nominálny rast hrubého domáceho produktu je menší ako päťročná miera, za akú sa krajina financovala od roku 2008. Dokonca horšie je i to, že tento malý rast sa objavil v čase uvoľnenia fiškálnych politík a rapídne rastúceho vládneho dlhu,“ upozorňuje Garnry.
Martina Štefanková

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:11