StoryEditor

Elektrické zariadenia aj autá podržali priemysel. Opäť sme rástli

10.12.2013, 09:55
Aktuálna štatistika priemyselnej produkcie na Slovensku: Textilný priemysel prekvapil rastom, prepadol sa farmaceutický.

Priemysel na Slovensku má za sebou druhý najúspešnejší mesiac v tomto roku. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR totiž v októbri vyrobil o 6,8 percenta viac ako v rovnaké obdobie vlaňajška. „Oproti predchádzajúcemu mesiacu (7,5 percenta) to predstavuje iba minimálne spomalenie. Výsledok prekonal očakávania trhu,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž s tým, že zlepšenie produkcie naznačoval aj indikátor sentimentu v priemysle. Za prvých desať mesiacov priemysel celkovo vzrástol o 3,8 percenta.

Keď sa jedným darí a druhým nie

K rastu opäť najviac prispievala výroba elektrických zariadení, ktorých produkcia výrazne rastie už niekoľko mesiacov po sebe. „Rast ťahali aj automobilky, ktoré sa od septembra vrátili po letných dovolenkách do režimu štandardnej produkcie. Pozitívne sa vyvíja aj situácia v gumárenskom a textilnom priemysle,“ vraví Baláž.

Výsledky ale nie sú vo všetkých odvetviach vyrovnané. Niektoré odbory rastú nadmieru rýchlo, ako napríklad textilná výroba, ktorá si pripísala v októbri 21 percentné zlepšenie a celkovo za tento rok dokonca rástla viac ako o štvrtinu. Na druhej strane stojí ale farmaceutický priemysel, ktorý sa prepadol o 53 percent. „Tu však výsledok nie je žiadnou novinkou, po zmene pri najväčšom farmaceutickom výrobcovi v krajine prišlo k veľkému prepadu. Preto aj celkový výsledok za doterajšie obdobie roku je výrazne negatívne s prepadom o 43 percent,“ hodnotí Michal Kozub, analytik Home Credit Slovakia.

Dariť sa bude i naďalej

Podľa analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka by si priemysel mohol udržať dynamicky medziročný rast aj v posledných mesiacoch roka: „Ťahaný je zlepšujúcim sa externým dopytom, avšak najmä v decembri by mu mala pomáhať aj extrémne nízka minuloročná porovnávacia báza.“

 

Anketa:

Ako je na tom stavebná produkcia na Slovensku?

 

Ľubomír Koršňák, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Stavebná produkcia podľa údajov Štatistického úradu SR v októbri medzimesačne poklesla o 2,4 percent. Medziročne klesal najmä objem prác na budovách (o -5,4 percenta), naopak výstavba infraštruktúry medziročne tretí mesiac za sebou rástla (o 4,4 percenta).

Martin Baláž, Slovenská sporiteľňa

Pokles stavebnej produkcie sa v októbri opäť prehĺbil, a to zo septembrových -0,8 percenta na mínus päť percent. Pokles ťahalo najmä zníženie produkcie v segmente nových stavieb. Medziročný rast v kategórii rekonštrukcií taktiež spomalil. Sentiment v stavebníctve pritom aj naďalej zostáva veľmi negatívny.

Michal Kozub, Home Credit Slovakia

Stavebníctvo za október vyprodukovalo svoj typický výsledok. Aj keď september bol relatívne pozitívny a výsledkom sa blížil vlaňajšku, október bol opäť slabší. Medziročný výsledok sa prepadol presne o 5 %. Stavebníctvo je stále v útlme, ale nejde už o tak dramatický prepad ako v predchádzajúcich rokoch. Tam stavebníctvo padalo o viac ako desať percent. Teraz už celý odbor hľadá svoje dno a postupne sa očisťuje. Najslabšie firmy odchádzajú, zostávajú iba silní hráči, ktorí sa s tvrdými podmienkami a tlakom na ceny dokážu vyrovnať.

01 - Modified: 2005-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otvorené štandardy, bezpečnosť, biznis intelligence
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-10 08:54:17 - Feat.: - Title: Prečo je slovenský priemysel v kŕči 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:49