StoryEditor

Guten Tag. Tatranci sa „učia“ po nemecky

17.09.2015, 00:00
Dovolenku v Tatrách znova objavujú turisti z Nemecka. Tatranci hovoria o dvojcifernom náraste ich počtu.

„Vysoké Tatry sú v porovnaní s Alpami trpasličími kopcami, ktoré dokážete prejsť počas jednej dovolenky.“ Takto provokatívne charakterizoval naše malé veľhory v nemeckom denníkuDieWelt Hans-Jörg Schmidt. Článok zo začiatku tohto roka vyvolal na Slovensku vášne, ako sa však ukazuje, aj zlá reklama je reklama. Nemeckí turisti sa totiž vracajú do Tatier. A nie v malom.

„Guten Tag“

Nemci tvorili v minulosti chrbtovú kosť príjmov Tatrancov z cestovného ruchu. Časom však z Tatier vymizli. Akoby sa stratili pod zem. Dôvody boli rôzne. Razantný nástup nových krajín na turistickej mape i otázka kvality našich služieb. Tento rok však nastala zmena. Do slovenských veľhôr sa vracajú nemeckí turisti. Tí tvoria piatu najväčšiu skupinu návštevníkov po turistoch z krajín bývalej Vyšehradskej štvorky. „Nárast počtu osôb v informačných kanceláriách za júl a august sme zaznamenali najmä u Nemcov s celkovým počtom návštevníkov 1434, čo je zvýšenie o 110 percent oproti minulému letu,“ spresňuje Dubielová.

Práve štatistika návštevnosti tatranských informačných kancelárií pritom predznamenáva priebeh grafov tatranských prenocovaní a návštevnosti. Na porovnanie – v minulom roku sa vo Vysokých Tatrách ubytovalo 13-tisíc Nemcov. Čísla z Tatier podporujú i celoslovenské štatistiky cestovného ruchu zverejnené štatistickým úradom. Za prvý polrok 2015 si našu krajinu za svoju dovolenkovú destináciu zvolilo celkovo 1,894 milióna cestovateľov, čo je medziročne o takmer 10 percent viac. Od januára do júna si to na Slovensko namierilo takmer 70-tisíc Nemcov. Nemecký trh si tak pripísal dvojciferný nárast o 13,7 percenta.

Seniori ako cieľová skupina

Najnovší zvrat potvrdzujú i cestovné kancelárie. „Trend návštevnosti Vysokých Tatier u Nemcov sa zvyšuje. Zároveň už cítime signály, že ich počet bude stúpať aj budúci rok. Naproti tomu sme v minulom roku pocítili výrazný prepad záujmu z ich strany,“ hovorí Viliam Klčovanský z cestovnej kancelárie Fifo, ktorý v nej vedie incomingové oddelenie. Práve CK Fifo ich pod tatranské končiare priváža najviac spomedzi všetkých slovenských cestoviek. Vo veľkom totiž organizuje skupinové zájazdy pre nemeckých dôchodcov na Slovensko. „Medzi ťaháky, na ktoré Nemci počujú, patrí zážitková turistika. Program skladáme z výletov do blízkeho okolia Tatier za prírodou, kultúrou a históriou,“ vraví Klčovanský. V Nemecku firma kooperuje s približne tromi stovkami domácich cestovných kancelárií.

Označením „Nemcami najobľúbenejší a najnavštevovanejší tatranský hotel“ sa pýši hotel Patria na Štrbskom Plese. „My máme najviac hostí z Nemecka. Ide o zájazdové skupiny nemeckých seniorov, ktorí k nám prichádzajú autobusmi. Ich počet v lete výrazne narástol,“ tvrdí riaditeľ hotela Patria Jozef Bendžala. Pripisuje to zvýšenej marketingovej aktivite slovenských cestoviek na nemeckom trhu. Klčovanský z CK Fifo pritom pripomína, že značka „Hohe Tatra“ má v Nemecku stále dobré meno. „Časť z klientov pochádza z bývalého východného Nemecka. V mladosti do Tatier jazdili a vracajú sa. Tatry však veľmi dobre poznajú aj dôchodcovia zo Západu,“ pokračuje Klčovanský. Ako dodáva, mladých Nemcov by pritiahla letecká linka na niektoré z blízkych letísk. Cesta autom ich pre veľkú vzdialenosť často odradí.

Mladší chodia autami

Šéfka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská naproti tomu tvrdí, že stúpajúci trend zaznamenali aj individuálne dovolenky Nemcov. Tí prichádzajú práve autami. „Preferujú priamu rezerváciu ubytovania, väčšinou online cez internet. V priemere ostávajú týždeň s tým, že sa najčastejšie zaujímajú o turistiku a tatranské atrakcie. Dokážu minúť viac peňazí, ale vyžadujú kvalitu.“ Celkovo osempercentný nárast pri prenocovaniach turistov z Nemecka si v lete pripísali hotely najväčšieho stredoeurópskeho hráča v cestovnom ruchu – spoločnosti Tatry Mountain Resorts. „Vo Vysokých Tatrách sme oproti minulému roku zaznamenali až 30-percentný nárast v individuálnej klientele,“ konštatuje hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová.

Medzi najbezpečnejšími

Problémy s teroristickými útokmi či zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v severnej Afrike a stredomorských letoviskách trápi dovolenkárov z celej Európy. Vojna na Blízkom východe zase dáva do pohybu stotisícové davy ľudí migrujúcich na starý kontinent. Z geopolitických nepokojov však paradoxne ťažia Slováci a najmä Tatranci. „Slovensko a najmä Vysoké Tatry si udržujú kredit bezpečnej krajiny. Tento faktor môže byť jedným z ďalších dôvodov, prečo budú zahraniční turisti navštevovať našu destináciu aj v budúcnosti,“ hovorí pre HN riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová. V rebríčku bezpečnostiGlobalPeace Index si Slovensko stabilne drží 23. priečku zo 160 hodnotených krajín sveta.

01 - Modified: 2007-09-19 08:52:35 - Feat.: 0 - Title: PSA predáva najmä v cudzine
01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 04 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 05 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:31