StoryEditor

Kontrolné výkazy? Firmy ich odovzdávajú už teraz

28.01.2014, 07:48
HNBusinessOnline. Mnohé firmy v tomto roku začnú platiť štátu dane, a to i napriek tomu, že sú v strate.

Na diskusnom fóre HNBusinessOnline odznelo i to, že pokiaľ účtovníci pri jeho vypĺňaní neúmyselne pochybia, nebude ambíciou finančnej správy trestať ich za to.

Bratislava - Časť slovenských firiem je už pripravených na nové podanie kontrolného výkazu DPH. „Do našej databázy prichádzajú už dnes desiatky elektronických výkazov,“ povedal na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNBusinessOnline, ktorý prebiehal na webe HN, Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva SR. Ako ďalej podotkol, zatiaľ ide o testovanie schémy, ktorú daniari zverejnili v októbri 2013. V testovaní Finačná správa plánuje pokračovať. „A to s veľkými spoločnosťami, ktoré majú výrazný počet operácií,“ doplnil Čech.

Sankcie nechcú za každú cenu

Vláda na čele s Robertom Ficom (Smer-SD) k tomuto pristúpila z dôvodu, aby zabránila daňovým únikom. Tie mohli vzniknúť napríklad tak, že dodávateľ predal firme tovar aj so zaúčtovanou DPH. Tú však neprizná a nezaplatí. Kupujúcemu však štát DPH vráti naspäť, čo pre štát znamenalo to, že bol v konečnom dôsledku stratový. Toto bola pomerne bežná prax na Slovensku. Po novom tak firmy budú musieť Finančnej správe posielať kontrolný výkaz, teda všetku evidenciu o svojich obchodoch.

Matúš Pošvanc, šéf Nadácie F. A. Hayeka reagoval, že podnikatelia si pri jeho vypĺňaní musia dávať veľký pozor: „Finačná správa totiž avizovala, že chyby bude trestať. Vzniknúť však môžu, keďže po novom budú musieť účtovníci vypĺňať o niekoľko stĺpcov navyše.“ Tie tam podľa Čecha sú z dôvodu, aby finančná správa vedela transakcie medzi podnikateľmi spárovať.

Finačná správa momentálne pripravuje vyhlásenie, ako sa bude pristupovať k pokutovaniu. „Našou ambíciou nie je pokutovať tých, ktorí pochybili nevedomky. Pokutami chceme postihnúť tých, ktorí nás chcu oklamať. V najbližších dňoch zverejníme to, ako budeme k takýmto prípadom pristupovať,“ dodal Čech.

Systém musí fungovať

„Zásadné zvýšenie administratívnej záťaže, o ktorej sa pri podaní kontrolného výkazu hovorí, my nevnímame. Samozrejme, musí to byť za podmienok, že systém bude bezchybne fungovať ako po metodickej, tak aj technologickej stránke,“ povedal majiteľ siete EXIsport Tomáš Bel. Ide o spoločnosť z Košíc, ktorá predáva športové potreby a momentálne sa nachádza v reštrukturalizácii. Firmu do ťažkostí dostala expanzia do Poľska, kde si značka nenašla svojich zákazníkov. Na to, aby bola sieť rentabilná aj tam, potrebovala 30 prevádzok, mala ich však len trinásť. Ukončenie podnikania na poľskom trhu znamenalo nahromadenie skladových zásob, a teda aj komplikácie s cash flow. Navyše v čase, keď problémy v Poľsku vrcholili, EXIsport doma spustil projekt predajní obuvi Reshoes. Tie sa rozhodol koncom roka 2012 odpredať.

Doplatia na zavedenie daňových licencií slovenské firmy, ako sa na nich prejavia? Do akej miery sa štátu skutočne podarí zachytiť milióny eur, ktoré mu na daniach utekajú pomedzi prsty?

Na tieto otázky, ako aj na všetko, čo vás k téme daní a odvodov zaujíma, odpovedali na HNonline ástupcovia štátu, biznisu, ako aj odborníci dnes v projekte HNBusinessOnline.

Diskusie sa zúčastnili:

Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej finančného riaditeľstva

Tomáš Bel, riaditeľ spoločnosti EXIsport

Matúš Pošvanc, riaditeľ a analytik Nadácie F. A. Hayeka

Jozef Špirko, viceprezident RÚZ

Ivan Lužica, partner poradenskej spoločnosti Deloitte

Reláciu moderoval zástupca šéfredaktora HN Filip Obradovič.

Daňové licencie v skratke

Konkrétna suma licencie bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či firma je alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty.

Napríklad internetový obchod Liliana.sk zaplatí štátu po novom 480 eur. Takúto sumu zaplatia všetky eseročky či akciové spoločnosti, ktoré mali tržby do 500-tisíc eur a neplatili štátu žiadne alebo platili len symbolické dane.

Najnižšiu licenciu – 480 eur ročne, zaplatí podľa odhadov ministerstva financií až 50-tisíc podnikov. Ide o neplatcov dane z pridanej hodnoty s obratom do pol milióna eur.

Hoci daňové licencie už sú zavedené, firmy minimálnu daň prvýkrát zaplatia v roku 2015.
Podľa odborníkov po zavedení licencií zaniknú tisícky firiem. Medzi neaktívnymi však aj tie, ktoré dosahujú malý príjem. Problematické môžu byť najmä pre firmy v odvetviach s vysokou obrátkovosťou tovaru a nízkymi maržami – ako je napríklad veľkoobchod.

Na dani neodvádza ani cent až 60 percent podnikov.

Štát chce licenciami bojovať proti daňovým únikom.

01 - Modified: 2024-02-27 17:30:00 - Feat.: - Title: Sporná vládna novinka zaúradovala. Stovky firiem to v úvode roka na Slovensku definitívne „zabalili“ 02 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 03 - Modified: 2024-01-29 13:46:33 - Feat.: - Title: Daňové licencie sa vracajú. Podľa expertov to postihne najmä startupy 04 - Modified: 2023-09-21 19:11:15 - Feat.: - Title: Niekdajší zástupca šéfa ruského Novateku dostal v USA sedem rokov väzenia 05 - Modified: 2022-11-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:04