StoryEditor

Na Slovensku pribudnú tisícky miest

03.03.2013, 23:00
V odvetví by v blízkom čase malo pribudnúť dve- až tritisíc pracovných miest.

Sektor informačných technológií a komunikácie potrebuje nových ľudí. Do troch rokov má preto na Slovensku pribudnúť dve- až tritisíc pracovných miest práve v tomto odvetví. Odhaduje to IT Asociácia Slovenska, pričom upozorňuje na slabú ponuku absolventov. „Kľúčové budú najmä rozhodnutia nadnárodných spoločností o rozširovaní svojich slovenských kapacít. Z dôvodov obnovy odhadujeme potrebu absolventov zhruba dvojnásobne,“ povedal Gustáv Budinský z IT Asociácie Slovenska,

Ako nedávno informovali HN, o umiestnení svojho servisného centra v Košiciach napríklad uvažuje nemecký koncern RWE. Prípadná investícia by priniesla asi 1 000 pracovných miest.

Nepripravení absolventi
Podľa údajov ministerstva školstva u nás študuje na vysokých školách takmer 6-tisíc informatikov. Odborníci upozorňujú, že zo škôl vychádzajú nepripravení mladí ľudia. „Potrebujeme viac praktických skúseností u absolventov na tie činnosti a technológie, ktoré sú bežne využívané v digitálnom sektore, vrátane znalostí o procesoch v informačno-komunikačných technológiách,“ upozornil Budinský.

Slabiny v školskom systéme potvrdzuje aj Marián Velšic z Inštitútu pre verejné otázky. Organizácia pri prieskume digitálnych zručností medzi mladými ľuďmi zistila, že problém vzniká už na základných a stredných školách. „Školy absolventov nedostatočne pripravujú na využívanie informačných technológií v bežnom živote a pre trh práce,“ povedal.
Informatika je povinný predmet na gymnáziách. Žiaci na štvorročnom štúdiu majú dve hodiny týždenne v prvom ročníku a jednu hodinu týždenne v druhom ročníku. „V rámci voliteľných hodín škola môže posilniť výučbu informatiky nad rámec učebného plánu,“ doplnil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Na odborných školách vyučujú informatiku podľa jednotlivých zameraní. Velšic tvrdí, že vyučovacích hodín je málo a výučba je nekvalitná. „Osnovy sú odtrhnuté od praktického života, zastarané a ignorujú najnovšie trendy,“ skonštatoval.

Najlepšie platy
IT odvetvie je pritom najlepšie plateným sektorom. Podľa údajov štatistického úradu v minulom roku v ňom bola priemerná mzda 1 743 eur, čo je viac než dvojnásobok priemerného platu v krajine.

Dopyt po informatikoch, respektíve po zamestnancoch s digitálnymi zručnosťami, pritom nebude rásť len na Slovensku, ale aj v Európe. „Už teraz pociťujeme nedostatok kvalifikovaných odborníkov z oblasti IT, na úrovni EÚ bude do roku 2015 chýbať zhruba 700-tisíc takýchto ľudí,“ načrtol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Navyše podľa neho bude už len minimum zamestnaní, kde pracovník nebude využívať inteligentné technológie. „Digitálna gramotnosť bude v blízkej budúcnosti pre pracovný trh rovnako dôležitá, ako je v súčasnosti schopnosť písať, čítať a počítať. Až 90 percent všetkých pracovných miest si bude vyžadovať určitý stupeň digitálnych zručností.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:42