StoryEditor

Kyjev sa sťažuje v Bruseli na dohodu medzi Eustreamom a Gazpromom

23.06.2015, 22:29
Autor:
TASRTASR

Kyjev sa sťažuje v Bruseli, že dohoda medzi slovenským prepravcom plynu Eustream a ruským koncernom Gazprom, ktorá zabraňuje reverznému toku plynu späť na Ukrajinu, porušuje legislatívu Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina sa snaží obmedziť energetickú závislosť od Ruska a v rámci týchto snáh opakovane žiadala Slovensko, aby umožnilo reverzný tok cez jeden zo štyroch plynovodov na prepojovacích bodoch Užhorod - Veľké Kapušany na ukrajinsko-slovenských hraniciach. Eustream to však odmietol a ako dôvod uviedol dohodu s exportnou divíziou Gazpromu.

"Výsledkom je, že ukrajinské a európske energetické spoločnosti nemôžu využívať túto plynovú prípojku. Tento zdedený kontrakt medzi Eustreamom a Gazprom Exportom predstavuje priame porušenie legislatívy EÚ," uvádza sa v liste ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka najvyšším predstaviteľom únie, ktorý má agentúra Reuters k dispozícii.

Agentúra Reuters nezastihla predstaviteľov Eustreamu ani slovenského ministerstva hospodárstva, aby sa k uvedeným informáciám vyjadrili. Európska komisia (EK) ich nekomentovala.

Sťažnosť Ukrajiny prichádza po aprílovom zverejnení výsledkov dvojročného vyšetrovania Európskej únie, ktoré dospelo k záveru, že Gazprom zneužíva svoje dominantné postavenie v Poľsku, Maďarsku a ďalších šiestich východoeurópskych krajinách tým, že vytvára "umelé prekážky" brániace tranzitu plynu.

Spustenie reverzných tokov plynu smerom na východ bolo súčasťou odpovede EÚ na rozhodnutie Gazpromu prerušiť dodávky plynu na Ukrajinu v roku 2014. Dôvodom bol spor o cenu plynu a nedoplatky Kyjeva.

Slovensko vlani v septembri spustilo reverzný tok na Ukrajinu cez plynovod Vojany - Užhorod. Kapacita plynovodu je 14,5 miliardy kubických metrov (m3) plynu ročne.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:11